Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: H bad bank θα αναγκάσει τις προβληματικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν ή να κλείσουν

Bloomberg: H bad bank θα αναγκάσει τις προβληματικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν ή να κλείσουν
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία θα πρέπει να υποχωρήσει και να αποδεχθεί τη δημιουργία της bad bank, καθώς θα ωφεληθεί η Ευρώπη
Στη δημιουργία μιας bad bank με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναφέρεται το κεντρικό άρθρο του Bloomberg, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι ευνοϊκή για την Ευρώπη.
«Ορισμένες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν καταλήξει σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση της χρόνιας οικονομικής παράλυσης της περιοχής» επισημαίνεται.
Όπως τονίζεται οι συζητήσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των επισφαλών δανείων των τραπεζών, που πρόσφατα εκτιμήθηκε σε περισσότερο από 1 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.
«Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλες θα είναι τελικά οι απώλειες, κι αυτή η αβεβαιότητα τρομάζει τους επενδυτές, εμποδίζει τη χορήγηση νέων δανείων και υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.

Η πανευρωπαϊκή bad bank

Ωστόσο, η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στόχος αυτής της «τράπεζας» θα είναι να διαλύσει την αβεβαιότητα προσδιορίζοντας την εύλογη αξία των κόκκινων δανείων και -με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα- να αγοράσει ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανείων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο έχει αρκετά πλεονεκτήματα.
Συγκεκριμένα, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες, θα δοθεί το έναυσμα για την αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα: οι προβληματικές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια ή να κλείσουν.
Εξάλλου, η bad bank θα μπορούσε να είναι επωφελής και για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Παρ' όλα αυτά, η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς ανησυχεί ότι η συνεισφορά της θα διοχετευθεί για τις διάσωση τραπεζών άλλων χωρών.
Ωστόσο, η αδιαλλαξία της Γερμανίας είναι λανθασμένη.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δικαιολογημένα είναι δύσπιστοι ότι η ΕΚΤ θα είναι τόσο σκληρή ώστε να αναγκάσει τις τράπεζες είτε να κλείσουν είτε να αναδιαρθρωθούν.
Αντιδρώντας, όμως, στη δημιουργία μιας bad bank απλά στερεί από τις εποπτικές αρχές να κάνουν ακριβώς αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης