Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Στην Τυνησία η Merkel για συμφωνία να απελαύνονται πιο εύκολα οι παράνομοι μετανάστες

tags :
Le Monde: Στην Τυνησία η Merkel για συμφωνία να απελαύνονται πιο εύκολα οι παράνομοι μετανάστες
Η Τυνησία δεσμεύτηκε να ταυτοποιεί σε 30 μέρες τους παράνομους μετανάστες και να στέλνει σε μία εβδομάδα τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τον επαναπατρισμό τους
Εντυπωσιασμένη δήλωσε η Angela Merkel από τη δημοκρατική παράδοση της Τυνησίας, όπως γράφει η Le Monde.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην πρωτεύουσα της χώρας Τύνιδα, η καγκελάριος απέδωσε τα εύσημα στους Τυνήσιους για την επανάστασή τους το 2011 και για το πολιτικό μοντέλο που έχουν και δημιουργεί ελπίδα.
Δεν παρέλειψε επίσης να βάλει και το χέρι στην τσέπη ανακοινώνοντας τη διάθεση 250 εκ. ευρώ επιπλέον για αναπτυξιακά προγράμματα.
Αλλά ο πραγματικός λόγος της επίσκεψής της ήταν άλλος.
Είχε να κάνει με το μεταναστευτικό εν όψει και των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017.
Η επίθεση που έγινε στις 19 Δεκεμβρίου, όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στον κόσμο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, προκαλώντας 12 θανάτους είχε ως συνέπεια να πληθύνουν οι φωνές κατά της μαζικής εισόδου μεταναστών στη Γερμανία και της σύνδεσής τους με την τρομοκρατία.
Ο Anis Amri, o Tυνήσιος δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο, είχε ζητήσει άσυλο, το αίτημά του απορρίφθηκε, αλλά η απέλασή του καθυστέρησε σημαντικά, επειδή οι αρχές της χώρας του άργησαν να τον ταυτοποιήσουν.
Η Merkel πήγε στην Τυνησία με ξεκάθαρη πρόθεση να κάνει αυτές τις διαδικασίες απέλασης πιο γρήγορες και ευέλικτες.
Υπολογίζεται ότι στη Γερμανία βρίσκονται 1.500 παράνομοι μετανάστες από την Τυνησία.
Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο χωρών, η Τυνησία θα πρέπει να τους ταυτοποιεί μέσα σε 30 μέρες και να στέλνει μέσα σε μία εβδομάδα τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τον επαναπατρισμό τους.
"Αυτοί που δεν θα γίνουν δεκτοί με άσυλο στη Γερμανία, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν είναι δυνατόν ειρηνικά, αλλά αν χρειαστεί και με τη βία" ξεκαθάρισε η Merkel ενώπιον του κοινοβουλίου της Τυνησίας.
Η υπόθεση αυτή ξεπερνάει την Τυνησία και έχει να κάνει με τη γερμανική προσέγγιση στην Αφρική.
Τα συμφέροντα του Βερολίνου στην Αφρική "ξύπνησαν" το 2010, κατά τη δεύτερη θητεία της Merkel, επί υπουργίας Εξωτερικών Guido Westerwelle.
Η Αφρική έγινε οικονομική προτεραιότητα για τη Γερμανία και η Τυνησία ακολούθησε τον δρόμο του Μαρόκου, με το οποίο υπάρχει συνεργασία.
Η Ραμπάτ, πρωτεύουσα του Μαρόκου, είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή, μετά την Αίγυπτο στη Β. Αφρική.
Επίσης, αύξηση παρουσίασαν και οι συναλλαγές με την Αλγερία μετά το 2011 και την αραβική άνοιξη.
Αλλά η προσφυγική κρίση του 2015 άλλαξε τα δεδομένα.
Το μεταναστευτικό έθεσε υπό αμφισβήτηση την πολιτική της Merkel στο εσωτερικό.
Και μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία, το Βερολίνο κινήθηκε για την απέλαση όσων βρίσκονται στη χώρα παράνομα.
Ένα σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε για να κάνει πιο περίπλοκη τη διαδικασία απόκτησης ασύλου, αλλά αν και υιοθετήθηκε από την Bundestag τον Μάιο του 2016, έχει μείνει στα χαρτιά έκτοτε.
Για αυτόν τον λόγο οι γερμανικές επισκέψεις στην Αφρική πολλαπλασιάστηκαν τελευταία.
Πριν την Τυνησία, η Merkel είχε βρεθεί στην Αίγυπτο την Πέμπτη 2/3, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου το ταξίδι της στην Αλγερία ματαιώθηκε εξαιτίας της ασθένειας του προέδρου της χώρας Bouteflika.
Το φθινόπωρο είχε ταξιδέψει στον Νίγηρα, στο Τσαντ και την Αιθιοπία.
Η φιλοσοφία ήταν η ίδια, να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής, κυρίως στη Λιβύη για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να ελεγχούν οι μεταναστευτικές ροές.
Αλλά υπάρχουν και οι επικριτές της συγκεκριμένης πρακτικής που κάνουν λόγο για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και συνεργασία με απολυταρχικά καθεστώτα στο μεταναστευτικό.
Στο Κάιρο προσπάθησε να απαντήσει στο αίτημα για μία πλουραλιστική κοινωνία, ενώ στην Τυνησία, τη μοναδική χώρα της Β. Αφρικής που γλίτωσε από την αραβική άνοιξη, η απάντηση ήταν πιο εύκολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης