Τελευταία Νέα
Διεθνή

Skynews: Να μην πληρώσει 50 δισ. στερλίνες που αξιώνουν οι Βρυξέλλες αν δεν υλοποιηθεί το Βrexit ζητούν βουλευτές από τη May

Skynews: Να μην πληρώσει 50 δισ. στερλίνες που αξιώνουν οι Βρυξέλλες αν δεν υλοποιηθεί το Βrexit ζητούν βουλευτές από τη May
Υποστηρίζουν ότι η απουσία συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας με βάση το άρθρο 50, δεν την υποχρεώνει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ
Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, απαιτεί να πληρώσει 50 δισ. στερλίνες το Ηνωμένο Βασίλειο για να αποχωρήσει από την Ένωση, κάτι που καταδίκασαν οι συντηρητικοί βουλευτές που ήταν υπέρ του Brexit, γράφει το Skynews.
Η Μay αναμένεται να απορρίψει το αίτημα των Βρυξελλών, αλλά ο γραμματέας του Brexit David Davis δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτή την εβδομάδα.
Σχετικά, λοιπόν, με το ενδεχόμενο καταβολής 50 δισ. στερλινών, δήλωσε ότι "είναι ένα θέμα που πρέπει να το διαχειριστούμε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και να φτάσουμε σε μία φιλική συμφωνία, αλλά ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει σε αυτό το στάδιο".
Βουλευτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι υποχρεωμένο να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν δεν έχει επιτευχθεί μία συμφωνία μετά την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την αποχώρηση κράτους - μέλους.
Κάνουν επίσης λόγο για μία δίκαιη συμφωνία, αλλά ισχυρίζονται ότι αν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα υπονομευτούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί την πρόσβαση στις αγορές με ευνοϊκούς όρους.
Οπότε, η απουσία μίας συμφωνίας γύρω από το άρθρο 50 δεν θα πρέπει να υποχρεώνει οικονομική συνδρομή της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Παρόλο που αυτό θα υπονόμευε μία φιλική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα παρείχε ένα σημαντικό περιεχόμενο στις διαπραγματεύσεις.
" Η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει τα οικονομικά και πολιτικά κόστη, αν κάνει τέτοιες πληρωμές, απέναντι σε ό,τι άλλο μπορεί να κερδίσει από τις διαπραγματεύσεις".
" Οι διαπραγματεύσεις θα είναι κάτι περισσότερο από ένα τεστ δυνάμεων, γιατί θα εγκαθιδρύσουν μία σταθερή και και φιλική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, κάτι που δεν είναι δυνατό χωρίς καλή θέληση και από τις δύο πλευρές".
Αντιδρώντας στις παραπάνω θέσεις ο βουλευτής των Εργατικών Peter Kyle, που ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, είπε ότι "να φύγουμε από την Ένωση χωρίς συμφωνία θα ήταν μία καταστροφή για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μας κόστιζε δισ. και θα είχε αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων".
Και ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη πληρώνει έναν λογαριασμό 60 δισ. στερλινών για το Βrexit, χωρίς να έχει ακόμα υλοποιηθεί και η προοπτική αποτυχημένων διαπραγματεύσεων θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμα για τη Βρετανία".
Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι "οι επιχειρήσεις μας θα αντιμετωπίσουν μεγάλα εμπόδια στις συναλλαγές με την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων τιμών και λιγότερων θέσεων εργασίας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης