Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στη Β. Ιρλανδία μετά τις εκλογές

Guardian: Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στη Β. Ιρλανδία μετά τις εκλογές
Πρώτο με διαφορά στήθους το κόμμα των Ενωτικών Δημοκρατών (DUP) με 28,08% έναντι 27,9% του Sinn Fein
Στήθος με στήθος πάνε το Sinn Fein και το κόμμα των Ενωτικών Δημοκρατών (DUP) στην κούρσα για το ποια θα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο της Β. Ιρλανδίας, όπως γράφει ο Guardian.
Με το 1/4 των εδρών να έχει κατανεμηθεί από το βράδυ της Παρασκευής 3/3, το DUP ήταν λίγο μπροστά από το Sinn Fein με 28,08%, έναντι 27,9%.
Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στις εκλογές με 65%.
Παρόλα αυτά το Sinn Fein έχει περισσότερα εκλεγμένα μέλη στην περιφερειακή βουλή, παρά το γεγονός ότι το DUP θα συγκεντρώσει περισσότερες έδρες από την Παρασκευή 3/3 και μέχρι το Σάββατο 4/3.
Αυτό σημαίνει ότι το DUP και το Sinn Fein θα πρέπει να καθίσουν για άλλη μία φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που μπορεί να γίνει τη Δευτέρα 6/3 στο Μπέλφαστ.
Αλλά η προοπτική να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα στο διάστημα των τριών εβδομάδων που δίνει το σύνταγμα της Β. Ιρλανδίας, μοιάζει μακρινή.
Οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών είναι τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης οι Ενωτικοί και το εθνικιστικό Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα.
Την Παρασκευή το βράδυ ο ηγέτης των Ενωτικών Mike Nesbitt παραιτήθηκε, καθώς το κόμμα του δεν κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του, παρά το σκάνδαλα που βάρυναν το ανταγωνιστικό του κόμμα DUP.
Παρά τη λαϊκή οργή για το DUP, που κατηγορείται για κακοδιαχείριση και ότι υπερασπίστηκε ένα πρόγραμμα πράσινης ενέργειας, το οποίο ενδέχεται να κοστίσει στους φορολογούμενους μισό δισ. στερλίνες, το κόμμα κέρδισε άνετα τη μάχη από τους Ενωτικούς.
O Nesbitt θα παραμείνει στην ηγεσία τους μέχρι να βρεθεί ο διάδοχός του.
Το χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, οπότε και ιδρύθηκε, κατέγραψε και το SDLP (Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα) με 11% και για πρώτη φορά δεν θα έχει εκπρόσωπο στην εθνικιστική εκλογική περιφέρεια του Stormont.
Η τελευταία κυβέρνηση συνεργασίας κατέρρευσε, όταν η ηγέτιδα του DUP Arlene Foster και πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια της δημόσιας έρευνας για ένα σκάνδαλο.
Εκείνος που αποχώρησε λόγω προβλημάτων υγείας ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μartin McGuiness από το Sinn Fein και αντικαταστάθηκε από τη Michelle O' Neill η οποία συγκέντρωσε 10.258 ψήφους.
Ο πρόεδρος του Sinn Fein Gerry Adams είναι επίσης πολύ επικριτικός απέναντι στην Arlene Foster και ζητάει και από το DUP να γυρίσει σελίδα.
Η νέα ηγέτιδα του Sinn Fein Ο' Neill έκανε από την πλευρά της λόγο "για τους θεσμούς που πρέπει να λειτουργήσουν με ισότητα και σεβασμό, καθώς έχουμε μία δύσκολη περίοδο τριών βδομάδων (για να σχηματιστεί κυβέρνηση), που τίποτα δεν θα επιτευχθεί χωρίς τη σωστή συμπεριφορά εκ μέρους όλων μας".
Πέντε κοινοβουλευτικά μέλη έχουν εκλεγεί σε κάθε μία από τις 18 κοινοβουλευτικές περιφέρειες στη Β. Ιρλανδία.
Το εκλογικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να σημειώσουν 1 στον βουλευτή που έρχεται πρώτος στην προτίμησή τους και 2, 3, 4 και 5 σε άλλους υποψήφιους.
Τη Δευτέρα 6/3 θα δοθεί περιθώριο τριών εβδομάδων για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Αν δεν τα καταφέρουν μπορεί να γίνουν νέες εκλογές ή, να αναλάβει απευθείας το Λονδίνο τη διακυβέρνηση, μέχρι να τα βρουν οι τοπικοί πολιτικοί του Μπέλφαστ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης