Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Παραίτηση του Fillon στις 5/3, αν δεν έχει την υποστήριξη που αναμένει από το κόμμα του

Politico: Παραίτηση του Fillon στις 5/3, αν δεν έχει την υποστήριξη που αναμένει από το κόμμα του
Αξιωματούχοι από το κενφροδεξιό κόμμα εγκαταλείπουν την εκστρατεία «κατά κύματα»
Την παραίτηση του, από την προεδρική κούρσα στην Γαλλία θα υποβάλει ο κ. Fillon, αν η προεκλογική του συγκέντρωση τη Κυριακή 5 Μαρτίου του 2017, δεν έχει την ανταπόκριση που αναμένει.
«Μπορεί να αγωνιστεί απέναντι στους δικαστές, αλλά δεν μπορεί να αγωνιστεί απέναντι στο ίδιο του το κόμμα», δήλωσε σύμβουλος του, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Τη Τετάρτη, ο συντηρητικός υποψήφιος ανακοίνωσε ο ίδιος, ότι σύντομα θα τεθεί υπό επίσημη έρευνα από τις δικαστικές αρχές, με τη κατηγορία ότι διοχέτευε παράνομα δημόσια κεφάλαια προς τη γυναίκα και τα παιδιά του, επιμένοντας όμως να παραμείνει στην κούρσα των εκλογών, κάτι που προκάλεσε ένα κύμα παραιτήσεων από την ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας.
Η «έξοδος» ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την ομιλία, όταν ο κορυφαίος σύμβουλος του σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων και επίδοξος υπουργός Bruno Le Maire, αποσύρθηκε από τη προεκλογική του εκστρατεία καθώς ο Φιγιόν είχε υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί, εάν τεθεί ποτέ υπό επίσημη έρευνα.
Από τότε, αξιωματούχοι από Ρεπουμπλικανικό κόμμα εγκαταλείπουν την εκστρατεία κατά κύματα.
Οι υποστηρικτές του δημάρχου του Μπορντό, Alain Juppé, ο οποίος έχασε από τον Fillon στο τελικό γύρο των εσωκομματικών εκλογών, έχουν όλοι αποσυρθεί.
Μεταξύ αυτών και ο πρώην διευθυντής της εκστρατείας του Juppé, Gilles Boyer, ο οποίος έκτοτε είχε γίνει ο ταμίας της εκστρατείας του Φιγιόν.
Με τις εκλογές όμως να πλησιάζουν, το κόμμα δεν έχει πολύ χρόνο για να στραφεί σε έναν νέο υποψήφιο.
Ο πρώτος γύρος των εκλογών λαμβάνει χώρα στις 23 Απριλίου και η προθεσμία υποψηφιότητα για τους υποψηφίους είναι μόλις δύο εβδομάδες μακριά.

Φοβούνται την «επιτυχία»

Θυμωμένοι κεντρδεξιοί αξιωματούχοι, τόνιζαν τη Παρασκευή 3/3 ότι η συγκέντρωση στήριξης Fillon δεν θα έχει νόημα καθώς ήδη μέλη της δεξιάς πτέρυγας έχουν οργανώσει μαζικές αποστολές συμπαθούντων στη συγκέντρωση.
«Είναι αρκετά εύκολο να βάλει μερικές χιλιάδες ανθρώπους σε ένα μικρό κτίριο στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού και να το ονομάσει επιτυχία», δήλωσε ένας πρώην υποστηρικτής Le Maire, ο οποίος παραιτήθηκε από την εκστρατεία του Fillon τη Πέμπτη.
Ο φόβος τους, με άλλα λόγια είναι ότι ο κ. Fillon θα μπορούσε να εκλάβει τη συγκέντρωση ως ένδειξη υποστήριξης, και να επιλέξει να συνεχίσει.

«Εγκαταλείπουν το καράβι»
«Ο Fillon βρίσκεται σε μια αδύνατη κατάσταση», υποστήριξε ένας Γάλλος συντηρητικός βουλευτής στο Politico τη Παρασκευή 3/3/2017, εξηγώντας:
«Έχει γίνει αδύνατο για εμάς να συνεχίσουμε την εκστρατεία, καθώς δεν μπορούμε να βρούμε εθελοντές για να το κάνουμε»
Ο βουλευτής, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί γιατί, όπως είπε, δεν ήθελε να φανεί ότι έχει ενταχθεί στην «επίθεση» εναντίον του Fillon, και πρόσθεσε:
«Αν είστε ένα κορυφαίο στέλεχος της εκστρατείας, δεν θα ήθελες να είσαι ο τελευταίος που θα εγκαταλείψει το πλοίο την επόμενη εβδομάδα, γι αυτό και όλες η αποχωρήσεις».
Η πικρία επικρατεί στο στρατόπεδο του Fillon, καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση ότι μια απόσυρση από την κούρσα την επόμενη εβδομάδα είναι σχεδόν βέβαιοι, τη στιγμή υποστηρικτές του Juppé, από την άλλη πλευρά, κατηγορούν Fillon, ότι οδήγησε τη συντηρητική παράταξη στη καταστροφή.
Ακόμη όμως και πριν από την Κυριακή 5/3, ο Fillon θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τη δημοτικότητά του το Σάββατο, όταν και συναντά εκπρόσωπους της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών», προσωπικότητες δηλαδή έξω την πολιτική, μέρος της προσπάθειας του να δείξει, ότι η διακυβέρνηση του δεν θα βασίζεται μόνο σε επαγγελματίες πολιτικούς.
Αλλά ακόμα και αυτή η συγκέντρωση, μπροστά σε ένα τόσο φιλικό ακροατήριο μπορεί να αποδειχθεί απογοητευτική.
Σύμφωνα με έναν συνεργάτη του Le Maire, περίπου οι μισοί από τους προσωπικότητες που έχουν προσκληθεί στη συγκέντρωση, έχουν ήδη αρνηθεί να παραστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης