Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω Brexit

Χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο στη βρετανική  αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω Brexit
H πλήρη ρήξη με την ΕΕ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σήμαινε νέους εμπορικούς φραγμούς, μεταξύ του Η.Β και της μεγαλύτερης εξαγωγικής αγορά του
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May, πιστεύει ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ευκαιρία για να αντιστρέψει τις δεκαετίες της βιομηχανικής παρακμής στη χώρα της.
Ωστόσο, με τις επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit να είναι προ των πυλών, τα θεμέλια μιας εκ των κύριων βιομηχανιών της χώρας, τη αυτοκινητοβιομηχανίας, τρέμουν.
Παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες, υποστηρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι τους πληρώνονται καλά, και πολλά από τα εργοστάσιά τους βρίσκονται σε κοινότητες όπου οι θέσεις απασχόλησης, χρειάζονται απεγνωσμένα.
Η κα May επιδιώκει μια πλήρη ρήξη με την ΕΕ, μια στρατηγική που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σήμαινε νέους εμπορικούς φραγμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της μεγαλύτερης εξαγωγικής αγορά του.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει πιο ακριβή, για τους Βρετανούς οι κατασκευαστές, την εισαγωγή εξαρτημάτων, όπως επίσης θα ωθούσε σε αύξηση και τις τιμές των αυτοκινήτων που εξάγονται στην Ευρώπη, καθιστώντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο νησί, ιδιαιτέρως ανήσυχες.
Ειδικότερα:

Nissan:
Τον Οκτώβριο, η Ιαπωνική εταιρεία, δήλωσε ότι είχε πειστεί για την κατασκευή δύο ακόμη νέων μοντέλων της, στην εγκατάσταση παραγωγής του Sunderland, μετά από διαβεβαιώσεις που πήρε από τη βρετανική κυβέρνηση για Brexit.
Οι διαβεβαιώσεις δεν έχουν δημοσιευθεί, αλλά φάνηκε να εξασφαλίζουν το μέλλον της Nissan στη χώρα.
Αυτό ήταν όμως, πριν η κα May δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά εμπορικών συναλλαγών της Ευρώπης, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη ροή των εμπορευμάτων και των εργαζομένων σε διασυνοριακό επίπεδο.
Αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής παραγωγής της Nissan, Colin Lawther, είπε στα μέλη του κοινοβουλίου ότι η εταιρεία θα πρέπει να «προσαρμόσει» τις δραστηριότητές της, ανάλογα με το πώς θα ολοκληρωθεί το
H Nissan απασχολεί περίπου 7.000 εργαζομένους, στο εργοστάσιό της Η.Β.

Ford:
Το εργατικό συνδικάτο του κλάδου, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ford σχεδιάζει να περικόψει 1.100 θέσεις εργασίας, στο εργοστάσιο κινητήρων της στην Ουαλία, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις περικοπές θέσεων εργασίας.
Η Ford είχε πει στο παρελθόν, ότι το Brexit θα κοστίσει επιπλέον 600 εκατ. δολ. το 2017. Μέρος του κόστους οφείλεται σε διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

BMW:
Η γερμανική εταιρεία, η οποία κατέχει την ιστορική βρετανική μάρκα Mini, κάνει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της Mini στο Η.Β. όμως, νέο ηλεκτρικό μοντέλο της θα μπορούσε να παραχθεί στα γερμανικά ή ολλανδικά εργοστάσια της εταιρείας.
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές μέσα από την εταιρεία, ανέφερε ότι, μια επένδυση στο κύριο εργοστάσιο της Mini στην Οξφόρδη. δεν θα είχε νόημα αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ.

General Motors:
Η GM είναι σε συνομιλίες για την πώληση του ευρωπαϊκού τμήματος της, στη γαλλική PSA, η οποία κατέχει Peugeot και Citroen.
Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις 4.300 εργαζόμενων στη βρετανική μάρκα της εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης