Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές

Bloomberg: Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές
Η ΕΚΤ μπορεί να δράσει άμεσα, καθώς οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος μετατίθενται για το επόμενο έτος, λόγω των εκλογών
Στην ανάγκη ένταξης της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ αναφέρεται ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert, επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Όπως επισημαίνει αν και η επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση που θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση, ώστε η χώρα να μην αθετήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, ακούγεται ως πολύ καλή εξέλιξη, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η επιστροφή της στις αγορές.
Γι' αυτό και η ΕΚΤ θα πρέπει να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
«Η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ είναι η τελευταία από μια μεγάλη σειρά παραχωρήσεων που έχουν αποτύχει να διευθετήσει το βασικό θέμα: ότι το ελληνικό χρέος, που τώρα είναι πάνω από το 170% του ΑΕΠ, είναι τόσο επαχθές που εμποδίζει την ανάκαμψη» γράφει ο ίδιος, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο να ζητάει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, λόγω των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, είναι πιθανόν ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με το ελληνικό χρέος να αποφασιστούν το επόμενο έτος, καθώς οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να ακούνε για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
«Αλλά η ΕΚΤ μπορεί να δράσει άμεσα και να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς assets» επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, σε περίπτωση ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, οι αποδόσεις τους θα μειωθούν κάτι που θα ανοίξει το δρόμο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.
Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία αλλά η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αποκατάστασης της χώρας ως ένα λειτουργικό μέλος του ευρωπαϊκού πρότζεκτ και όχι σαν ένα αποτυχημένο κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης