Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δεινή οικονομική κατάσταση η Βενεζουέλα - Ξεμένει από συναλλαγματικά αποθέματα

Σε δεινή οικονομική κατάσταση η Βενεζουέλα - Ξεμένει από συναλλαγματικά αποθέματα
Σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της πολύπαθης Βενεζουέλας, το νόμισμά της ουσιαστικά έχει απωλέσει πλήρως την ανταλλακτική του αξία, με το ΔΝΤ να προβλέπει πληθωρισμό στη χώρα 1.660% για το 2017 και 2.880% για το 2018
Μόλις 10,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ (10 δισ. ευρώ) αποθεμάτων συναλλάγματος και χρυσού έχουν απομείνει στη Βενεζουέλα - μια χώρα με τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη - ένα ποσό εξαιρετικά μικρό για τις τεράστιες ανάγκες της.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι για το υπόλοιπο του 2017, η Βενεζουέλα θα πρέπει να καταβάλει σε συνάλλαγμα 7,2 δισ. δολάρια για αποπληρωμές χρέους της.
Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, η λατινο-αμερικανική χώρα το 2011 είχε σχεδόν 30 δισ. δολάρια αποθεμάτων, τα οποία μέχρι το 2015 είχαν μειωθεί σε 20 δισ. δολάρια και τώρα σε 10 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 7,7 δισ. δολάρια σε ράβδους χρυσού.
Η τάση αυτή προφανώς και δεν μπορεί να συνεχιστεί, φέρνοντας τη Βενεζουέλα εγγύτερα σε πιθανή αθέτηση πληρωμών (default) επί του χρέους της, καθώς δεν διαφαίνεται άμεση αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη κοινωνική κατάσταση, καθώς η οικονομία της έχει καταρρεύσει και στη χώρα έχει ενσκήψει ανθρωπιστική κρίση, στην οποία ακόμα και η προμήθεια του καθημερινού φαγητού και βασικών φαρμάκων είναι επισφαλής, με χρονοβόρες διαδικασίες.
Σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της πολύπαθης Βενεζουέλας, το νόμισμά της ουσιαστικά έχει απωλέσει πλήρως την ανταλλακτική του αξία, με το ΔΝΤ να προβλέπει πληθωρισμό στη χώρα 1.660% για το 2017 και 2.880% για το 2018.
Η Βενεζουέλα - ιδιαίτερα στην παρούσα φάση οικονομικής της κατάρρευσης - είναι απολύτως εξαρτημένη από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς ο «μαύρος χρυσός» συνιστά το 90% των εξαγωγών της.
Δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός, ότι οι εισαγωγές της χώρας εφέτος έχουν μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης