Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεχάστε το Brexit – Το νορβηγικό κρατικό fund των 900 δισ. δολαρίων «βλέπει» υψηλό ρίσκο σε ΗΠΑ και Κίνα

Ξεχάστε το Brexit – Το νορβηγικό κρατικό fund των 900 δισ. δολαρίων «βλέπει» υψηλό ρίσκο σε ΗΠΑ και Κίνα
«Αν κοιτάξετε στο 2016 και ακόμα πιο πίσω, θα δείτε ότι μόνο δύο χώρες είναι τόσο μεγάλες και σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σε ό,τι αφορά το ξέσπασμα μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα τον Yngve Slyngstad, διευθύνοντα σύμβουλο στο κρατικό pension fund της Νορβηγίας (Government Pension Fund, GPF), το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά το αντίστοιχο της Ιαπωνίας που διαχειρίζεται 2 τρισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία.
«Αν κοιτάξετε στο 2016 και ακόμα πιο πίσω, θα δείτε ότι μόνο δύο χώρες είναι τόσο μεγάλες και σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία.
Δύο χωρών οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές: της Κίνας και των Η.Π.Α.
Δεν είναι σαφές ότι πολιτικά γεγονότα και εξελίξεις άλλων χωρών καταφέρνουν να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό τις παγκόσμιες αγορές», εκτίμησε ο κ. Slyngstad, ο οποίος τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις πως είναι αισιόδοξος («long») σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις του GPF στην Ευρώπη, παρά τις ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο.
Επισημαίνεται ότι η «εμπιστοσύνη» στον Donald Trump ανταμείφθηκε με το παραπάνω για το pension fund, καθώς κατέγραψε κέρδη 447 δισ. κορώνες (53 δισ. δολάρια) για το περασμένο έτος, λόγω του ράλι της Wall Street.
Το GPF έστρεψε το ενδιαφέρον του στις μετοχές μετά το θρίαμβο του Ρεπουμπλικάνου στις 8 Νοεμβρίου 2016, κάτι που του απέφερε κέρδη 6,9% στο χαρτοφυλάκιό του για το σύνολο του 2016, λόγω του ότι οι αγορές αποτίμησαν τουλάχιστον θετικά τις επικείμενες οικονομικές πολιτικές του Αμερικανού Προέδρου.
Το 8,7% προερχόταν από τις μετοχές, ενώ ένα 6,3% από το ομόλογα.
Επισημαίνεται ότι το fund επενδύει και σε ακίνητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2016, το 36% (έναντι 38,1% ένα χρόνο νωρίτερα) του χαρτοφυλακίου του fund αφορούσε περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, το 42,3% (έναντι 40% ένα χρόνο νωρίτερα) στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 17,9% (έναντι 18,1% ένα χρόνο νωρίτερα) σε Ασία και Ωκεανία.
Οι επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές αφορούσαν το 10% (έναντι 9,8% ένα χρόνο νωρίτερα) των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται το fund.
Το γιγαντιαίο fund, το οποίο επιβλέπει η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, έχει συνολικά διαθέσει το 75% των κεφαλαίων του στις μετοχές.
Σημειώνεται επίσης ότι χρειάστηκε να αποσύρει 15 δισ. μετρητά από τα κεφάλαιά του το 2016, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2017 που ήταν απόρροια των χαμηλών τιμών πετρελαίου.
Το fund διαχειρίζεται πλέον συνολικά κεφάλαια ύψους 900 δισ. δολάρια, με τα 87,3 δισ. είναι επενδύσεις στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία κινδυνεύει με μελλοντική αστάθεια, λόγω του επικείμενου Brexit.
Τα 87,3 δισ. που προαναφέρθηκαν αφορούν 457 μετοχές, 112 ομόλογα, αλλά και μεγάλες εκτάσεις ακινήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης