Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για πρώτη φορά μετά το 2010, οι ευρωπαϊκές τράπεζες «συμμορφώθηκαν» με τους κανόνες για τη ρευστότητα

Για πρώτη φορά μετά το 2010, οι ευρωπαϊκές τράπεζες «συμμορφώθηκαν» με τους κανόνες για τη ρευστότητα
Οι παγκόσμιοι κανόνες εφαρμόστηκαν στον απόηχο της κρίσης, το 2010, άρχισαν όμως να εφαρμόζονται στην Ε.Ε. το 2014
Οι τράπεζες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχαν (κατά μέσο όρο) το 2016 να «συμμορφωθούν» με τους διεθνείς κανονισμούς για το δείκτη ρευστότητας CET1 (Common Equity Tier 1), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση της διετίας 2008 – 2009.
Τα παραπάνω αναφέρει σε σημερινό (28/2) της σχόλιο η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA), η οποία επισημαίνει ωστόσο ότι ορισμένες τράπεζες βρέθηκαν κάτω από το ελάχιστο ποσοστό διακράτησης κεφαλαίων.
«Από τα μέσα του 2011, η διαφορά μεταξύ των τρεχόντων επιδόσεων και των αντίστοιχων σε πλήρη εφαρμογή των κανονισμών, συρρικνώνεται συνεχώς, αν και πρόσφατα η τάση αυτή έχει επιβραδύνθηκε», παραδέχεται η Αρχή.
Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη έρευνα της EBA τον περασμένο Σεπτέμβριο έκανε λόγο για επιπλέον (κατά μέσο όρο) 0,4 δισ. ευρώ σε κεφάλαια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση σε μέσο επίπεδο.
Οι παγκόσμιοι κανόνες εφαρμόστηκαν στον απόηχο της κρίσης, το 2010, άρχισαν όμως να εφαρμόζονται στην Ε.Ε. το 2014.
Ο μέσος CET1 λοιπόν για τις τράπεζες του μπλοκ ανήλθε στο 12,8% για το τέλος του 2016, σύμφωνα με την ΕΒΑ.
Στην έρευνα συμμετείχαν 164 τράπεζες, από 18 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών οι Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα, οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα στον κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης