Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εκλέγουν τον νέο τους πρόεδρο οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ - Eφτά οι υποψήφιοι

Reuters: Εκλέγουν τον νέο τους πρόεδρο οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ - Eφτά οι υποψήφιοι
Στόχος η ανασυγκρότηση του κόμματος, αλλά και η μάχη ενάντια στον Trump
Μετά την ήττα τους στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2016, οι Δημοκρατικοί θα διαλέξουν νέο ηγέτη το Σάββατο 25/2 για να ξαναχτίσει το κόμμα και να ηγηθεί της αντιπολίτευσης στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Donald Trump, όπως μεταδίδει το Reuters.
Τα 447 μέλη της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής, η διοίκηση και το τμήμα χρηματοδότησης του κόμματος θα μαζευτούν στην Ατλάντα για να επιλέξουν νέο πρόεδρο σε μία από τις πιο πολυπληθείς και ανταγωνιστικές εσωκομματικές εκλογές εδώ και δεκαετίες.
Το κόμμα προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει μετά την ήττα της Hillary Clinton στις 8 Νοεμβρίου 2016 και θέλει να κεφαλαιοποιήσει τις ολοένα και αυξανόμενες ρίζες αντίστασης στον Donald Trump.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι εφτά, με επικρατέστερους τον Tom Perez, πρώην υπουργό Εργασίας και ευνοούμενο της κυβέρνησης Obama και τον Keith Ellison, που έχει και την υποστήριξη του Bernie Sanders, αλλά και της Elizabeth Warren.
Ο Perez είναι γιος Δομινικανών μεταναστών, ενώ ο Ellison, o πρώτος μουσουλμάνος που εκλέχθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Η σύγκρουση μεταξύ υποψηφίων που εκπροσωπούν το κατεστημένο και το προοδευτικό κομμάτι του κόμματος αντανακλά την κόντρα που είχαν στις προκριματικές του 2016 η Hillary Clinton και ο Bernie Sanders, αλλά οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να αφήσουν πίσω τους όλα αυτά και να εστιάσουν στη μάχη κατά του Donald Trump.
Οι εκλογές προσφέρουν στη Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή την ευκαιρία να κάνει μία νέα αρχή μετά την παραίτηση της προέδρου Debbie Wasserman Schultz, λόγω των emails που είχαν διαρρεύσει και παρουσίασαν την Επιτροπή να θέλει να βοηθήσει την Clinton να νικήσει τον Sanders στις εσωκομματικές εκλογές.
Άλλοι υποψήφιοι είναι ο Pete Buttigieg, δήμαρχος του South Bend στην Ιντιάνα, η Sally Boynton Brown, εκτελεστική διευθύντρια του Δημοκρατικού Κόμματος στο Αϊντάχο, ο δικηγόρος Peter Peckarsky και οι ακτιβιστές Jehmu Green και Sam Ronan.
Όλοι οι υποψήφιοι έχουν δεσμευτεί για την ανασυγκρότηση του κόμματος, που έχασε εκατοντάδες έδρες και να προσπαθήσουν να ανακτήσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές.
O Ellison έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει οργανώσεις Δημοκρατικών σε κάθε πολιτεία.
"Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Δημοκρατικούς σε όλη τη χώρα να νικήσουν για να απαλλαγούμε από τον Trump" δήλωσε σχετικά.
O Perez υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι "οι Δημοκρατικοί πρέπει να νικήσουν τον Trump και θα πετύχουμε αν καθοδηγούμαστε από τις αξίες μας.
Aλλά ο Buttigied προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς ότι "δεν περιστρέφονται τα πάντα γύρω από τον Trump", τον οποίο χαρακτήρισε έναν ιό στο πολιτικό σύστημα.
"Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να κυριαρχήσει τη φαντασία μας, γιατί είναι οι αξίες μας και οι υποψήφιοί μας που μετρούν περισσότερο" ήταν τα λόγια του.
Ο Perez και ο Ellison θα μονομαχήσουν σώμα με σώμα για να πάρουν την πλειοψηφία των 447 μελών της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής, που δεν περιλαμβάνει αξιωματούχους του κόμματος, χορηγούς και ακτιβιστές και από τις 50 πολιτείες.
Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν κερδίσει την πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία, κάτι που είναι πολύ πιθανό, τότε θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Κάθε δύο γύρους ο υποψήφιος που θα έχει συγκεντρώσεις τις λιγότερες ψήφους θα αποκλείεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης