Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oλλανδία: Mετά τις εκλογές του Μαρτίου θα συζητηθεί στη Βουλή η σχέση της χώρας με το ευρώ

Oλλανδία: Mετά τις εκλογές του Μαρτίου θα συζητηθεί στη Βουλή η σχέση της χώρας με το ευρώ
Θα συζητηθεί διεξοδικά στη Βουλή η μελλοντική σχέση της Ολλανδίας με το ευρώ
Μετά τις εκλογές στις 15 Μαρτίου πρόκειται να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή η μελλοντική σχέση της Ολλανδίας με το ευρώ.
Οι ολλανδοί βουλευτές ζήτησαν να καταρτιστεί μια αναλυτική έκθεση για το μέλλον του ευρώ, η οποίος, όπως σημείωσε ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών Pieter Omtzigt, μπορεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι εφικτό η Ολλανδία να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα και, εάν ναι, πώς.
Σημειώνεται ότι ο Pieter Omtzigt είχε την πρωτοβουλία για το ψήφισμα του κοινοβουλίου με το οποίο ζητήθηκε η έκθεση, το οποίο εγκρίθηκε από την ολλανδική Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Στην πρωτοβουλία αυτή οδηγήθηκε ο Pieter Omtzigt λόγω των ανησυχιών του για τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι αμφιβολίες του για το εάν είναι νόμιμο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Πάντως, η πρωτοβουλία να ζητηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ολλανδίας να εξετάσει το μέλλον του ευρώ καταγράφεται εν μέσω της ενίσχυσης του ευρωσκεπτικισμού, κάτι που λαϊκιστικά κόμματα επιθυμούν να μεταφραστεί σε ψήφους υπέρ τους στις εκλογές στις 15 Μαρτίου στη χώρα, αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν φέτος στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Επιπλέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει πώς το ευρώ θα μπορούσε να γίνει σταθερότερο και τις «πολιτικές και θεσμικές επιλογές για το μέλλον του».
Σημειώνεται ότι η γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι δεσμευτική, όμως έχει μεγάλο κύρος, ενώ τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο μετά από μήνες, οπότε και θεωρείται βέβαιο ότι η σύνθεσή του θα είναι διαφορετική.
Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των ολλανδών ψηφοφόρων δηλώνει υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ευρωζώνη, αλλά το ευρωσκεπτικιστικό, ακροδεξιό κόμμα του Geert Wilders αναμένεται να καταγράψει μεγάλα κέρδη, που όμως δεν θα του επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Από τις εκλογές του Μαρτίου αναμένεται πιθανώς ο σχηματισμός μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας κεντρώων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανοδημοκρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης