Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Ο πονοκέφαλος του ΟΠΕΚ για την αμερικανική παραγωγή δε θα απομακρυνθεί το 2017

MarketWatch: Ο πονοκέφαλος του ΟΠΕΚ για την αμερικανική παραγωγή δε θα απομακρυνθεί το 2017
Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ ενδέχεται τουλάχιστον να διπλασιαστούν
Ο αριθμός στις ενεργές εξέδρες άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει πλέον αυξηθεί για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, και σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου, δεν υπάρχουν ενδείξει ότι η άνοδος της παραγωγής θα υποχωρήσει σύντομα.
Όταν ρωτήθηκε για τις αλλαγές που αναμένει στον αριθμών των αμερικανικών γεωτρύπανων κατά το επόμενο έτος, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο S&P Global Platts Oil & Energy Forum της περασμένης Δευτέρας (20/2) δήλωσε ότι αναμένει αύξηση κατά τον Φεβρουάριο του 2018.
Τα εβδομαδιαία στοιχεία της περασμένης Παρασκευής έδειξαν ότι ο αριθμός των ενεργών εξεδρών αυξήθηκε κατά 6, στις 597 συνολικά, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2015.
Αναλυτικότερα, κατά τη διάσκεψη του Λονδίνου, το 12% των συμμετεχόντων πρέλβεπαν άνοδο μεγαλύτερη των 1.500 εξεδρών, την ίδια στιγμή που το 45% εκτιμάνα η άνοδος να κυμανθεί μεταξύ των 1.000 και 1.499 εξεδρών.
"Τα κύρια αίτια για την άνοδο στις εξέδρες είναι καθαρά οικονομικά, καθώς το κόστος της διαδικασίας μειώνεται και οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται", τονίζει ο επικεφαλής της S&P Global Platts στις ΗΠΑ, John-Laurent Tronche, προσθέτοντας ότι η τιμή του αργού αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τις γεωτρήσεις.
"Προφανώς, εφόσον κάποιος μπορεί να προχωρήσει σε φθηνότερες γεωτρήσεις απ' ότι πριν έναν χρόνο, αυτό θα διευκολύνει την απόφασή του, ωστόσο στο τέλος της ημέρας, τα πάντα εξαρτώνται από την τιμή του πετρελαίου", προσθέτει.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΠΕΚ, σε συνεργασία με μερικές ακόμα χώρες εκτός Οργανισμού αποφάσισε να προβεί σε μαζική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στην εν λόγω συμφωνία, και μάλιστα αντί να μειώσουν την παραγωγή τους για να καταπολεμήσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά, προχωράνε σε αύξησή της, εκμεταλλευόμενες την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.
"Η αμερικανική παραγωγή αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις που καλείται να ξεπεράσει ο ΟΠΕΚ προκειμένου η συμφωνία να στεφθεί με επιτυχία", επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού στο συνέδριο, Herman Wang, για να εκφράσει παράλληλα τη δυσπιστία του Οργανισμού αναφορικά για το αν οι τιμές του μαύρου χρυσού θα παραμείνουν σε ψηλά επίπεδα.
"Εφόσον οι τιμές κινηθούν πάνω από τα 60 δολάρια ανα βαρέλι, οι εξέδρες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν παραπάνω", προσθέτει ο Wang.
Αναφορικά με μία ενδεχόμενη επέκταση της συμφωνίας, οι αναλυτές εμφανίστηκαν δίσπιστοι, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να αναγκαστεί να συνεχίσει τη συμφωνία, λόγω των γεγονότων που έχουν παρουσιαστεί στο τραπέζι.
Υπενθυμίζουμε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία αναμένεται να συνεδριάσουν στις 25 Μαΐου προκειμένου να εξετάσουν μία ενδεχόμενη επέκτασή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης