Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Σημαντικά εμπόδια στην Ελλάδα παρά τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή των Θεσμών

Bloomberg: Σημαντικά εμπόδια στην Ελλάδα παρά τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή των Θεσμών
Αν και η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί χρήματα έως τον Ιούλιο του 2017, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει είναι αρκετά
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν ενός μηνός μετά τη συμφωνία για την επιστροφή των Θεσμών στην Ελλάδα και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 130 μονάδες βάσης στο 8,17% λόγω των προσδοκιών ότι το τελευταίο κεφάλαιο του ελληνικού δράματος θα έχει αίσιο τέλος.
Και παρ' όλο που η επόμενη μεγάλη πληρωμή που πρέπει να κάνει η Αθήνα είναι τον Ιούλιο του 2017, η χώρα θα πρέπει να ξεπεράσει διάφορα υψηλά εμπόδια έως τότε.

Τι έχει αλλάξει;

Στο Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει το ΔΝΤ και να μειώνει το αφορολόγητο όριο και τις συντάξεις.
Αυτές οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το 2019.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, τα μέτρα αυτά ήταν μια κόκκινη γραμμή που ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι δεν θα περάσει.
«Το χρώμα όμως έχει ξεθωριάσει» σχολιάζει τo Bloomberg.
Οι μεταρρυθμίσεις θα λειτουργήσουν ως διαβεβαίωση προς το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον στόχο 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μπαίνει τέλος στη λιτότητα;

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η συμφωνία δεν θα αυξήσει τη λιτότητα δεδομένου ότι οι νέοι νόμοι θα περιλαμβάνουν και μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Ένας περιορισμός είναι ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος τους 3,5% για το πλεόνασμα.
Ένας άλλος περιοριστικός παράγοντας είναι ότι η συμφωνία δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να δαπανήσει επιπλέον κεφάλαια από την υπερβολική απόδοση σε οποιεσδήποτε πολιτικές επιλέγει, καθώς τα μέτρα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Πότε η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση;

Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει όλες τις δράσεις που συνδέονται με την τελευταία αξιολόγηση πριν την εκταμίευσης της δόσης.
Εκτός από τις δημοσιονομικές πολιτικές, τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις σε εργασιακό, κάτι που κατά το παρελθόν ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα για τους βουλευτές της κυβέρνησης.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν γρήγορα, η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2017, κοντά στις ολλανδικές εκλογές.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις θα καθυστερήσουν περισσότερο καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεση περιορισμούς ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης