Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ο Τσίπρας θέλει γλυκαντικές ουσίες για να γίνει πιο εύγεστο το φάρμακο της λιτότητας

WSJ: Ο Τσίπρας θέλει γλυκαντικές ουσίες για να γίνει πιο εύγεστο το φάρμακο της λιτότητας
Αποκλείεται η επίτευξη συμφωνίας εντός του Φεβρουαρίου, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα
Η άρνηση της Ελλάδας να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών για περισσότερη λιτότητα, έβαλε -σύμφωνα με τη Wall Street Journal- ένα τέλος στις ελπίδες για τη επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα (Φεβρουάριο του 2017).
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει μια σειρά παραχωρήσεων από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους, προτού πει το «ναι» στις αυξήσεις των φόρων και τη μείωση των συντάξεων που απαίτησαν την περασμένη Παρασκευή (10/2/2017) οι δανειστές.
Η απόφαση της Ελλάδας να αντισταθεί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν για εβδομάδες και ενδεχομένως μήνες, πριν η Αθήνα λάβει την επόμενη δόση για να αποπληρώσει τα χρέη του Ιουλίου.
Το ενδεχόμενο μιας μακράς αντιπαράθεσης έχει προκαλέσει πανικό στην αγορά και φόβους για έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάτι που οδήγησε στο πρόσφατο sell off στα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, το χάσμα μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, είναι πολύ μικρότερη από ό,τι το 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την πρώτη εκλογική του μάχη υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας.
Τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε υποχωρήσει μόνο έπειτα από τη φυγή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, την επιβολή των capital controls, ενώ η χώρα είχε φτάσει ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ.
«Αυτή τη φορά, ο κ. Τσίπρας αναζητά γλυκαντικές ουσίες ώστε το φάρμακο της λιτότητας να γίνει πιο εύγεστο.
Οι διαφορές μεταξύ των φορολογικών προτάσεων της Ελλάδα και οι δανειστές της είναι στις λεπτομέρειες» σχολιάζει η εφημερίδα.

Πολιτικό το μεγαλύτερο πρόβλημα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, είναι πολιτικό.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Αθήνα ψάχνει ένα τρόπο για να κάνει πιο εύπεπτα τα νέα μέτρα λιτότητας.
Το ΔΝΤ προσπαθεί να προστατεύσει την αξιοπιστία του, που έχει πληγεί από την αποτυχία των ελληνικών προγραμμάτων, ενώ οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα καθώς θεωρούν ότι θα τους στερήσουν ψήφους στις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία και αλλού
Ο κίνδυνος που υπάρχει πίσω από ένα «μακρύ» αδιέξοδο είναι ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω της αβεβαιότητας.

Η ελπίδα της Αθήνας

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε περίπτωση που το αδιέξοδο στις συζητήσεις συνεχιστεί είναι ότι οι ΗΠΑ -υπό τη διακυβέρνηση του Donald Trump- θα μπορούσαν να ταχθούν κατά τη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό αναζητά έναν τρόπο να απαλλαγεί από το ΔΝΤ, που έχει απαιτήσει από την Ελλάδα την περισσότερη λιτότητα αλλά και τα πιο αντιλαϊκά μέτρα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης