Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Μειώθηκε κατά 890 χιλ. βαρέλια η ημερήσια παραγωγή τον Ιανουάριο 2017

ΟΠΕΚ: Μειώθηκε κατά 890 χιλ. βαρέλια η ημερήσια παραγωγή τον Ιανουάριο 2017
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου εντός του 2017 θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας
Κατά 890 χιλιάδες βαρέλια μειώθηκε η ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ για τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με τη μηνιαία αναφορά που εξέδωσε σήμερα (13/2) ο Οργανισμός, με συνολική παραγωγή πλέον να ανέρχεται στα 32,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Αναλυτικότερα, οι χώρες του ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, περιορίσαν τις εξαγωγές τους στα 29,88 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ξεπερνώντας μάλιστα τον στόχο που είχαν θέση για τον περασμένο μήνα κατά 84 χιλ. βαρέλια.
Μέχρι στιγμής, τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν υλοποιήσει το 93% των συνολικών τους δεσμεύσεων, με τη Σαουδική Αραβία μάλιστα να είχε μειώσει την παραγωγή της περισσότερο απ' ότι είχει αρχικά συμφωνηθεί, στα 9,74 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, η προσπάθεια του Οργανισμού για εξισορρόπηση της αγοράς φαίνεται ότι επισκιάζεται από τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, καθώς οι εξαγωγές εκτός ΟΠΕΚ αυξήθηκαν κατά 240 χιλ. βαρέλια, κυρίως λόγω της ανόδου στην παραγωγής των ΗΠΑ.
Μέσω της έκθεσής τους, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου εντός του 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, με τον εν λόγω όγκο να διαμορφώνεται στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα ενισχύσει τη ζήτηση σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική και η Μέση Ανατολή.
Σε ότι αφορά το πλεόνασμα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, όπως είναι φυσικό, ο ΟΠΕΚ αναμένει να είναι μηδενικά, καθώς η αγορά θα επιστρέψει σε καθεστώς ζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης