Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία από τις χώρες που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για το πετρέλαιο

ΟΠΕΚ: Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία από τις χώρες που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για το πετρέλαιο
Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Essam Al Marzouq, τόνισε ότι ο ΟΠΕΚ θα απευθυνθεί κυρίως στις χώρες εκτός Οργανισμού
Την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου επεσήμανε σήμερα (13/2) ο ΟΠΕΚ, μέσω του υπουργού Πετρελαίου του Κουβέιτ, Essam Al Marzouq.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι οι τωρινές τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα χρειαστεί περαιτέρω συναίνεση από τις χώρες εκτός Οργανισμού που συμμετέχουν στη συμφωνία, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.
Ειδικότερα, ενώ το ποσοστό συναίνεσης του ΟΠΕΚ αγγίζει πλέον το 92%, το αντίστοιχο ποσοστό εκτός Οργανισμού είναι μόλια 50%, με τον Al Marzouq να τονίζει πως αν και "κατανοούμε για ποιο λόγο τα επίπεδα συναίνεσης είναι σε τέτοια επίπεδα, στοχεύουμε να να αγγίξουμε το 100% των στόχων".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ έχει προκαθορισμένες δεσμεύσεις και ότι η συμμόρφωση με τις εν λόγω περικοπές θα είναι σταδιακή.
Σημειώνεται ότι τόσο η Ρωσία, όσο και το Αζερμπαϊτζάν, δύο από τους κυριότερους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι θα υλοποιήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη συμφωνία, με τη δεύτερη μάλιστα να τονίζει ότι μπορεί να προβεί σε παραιτέρω μειώσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Η συνολική μείωση της παραγωγής που προβλέπει η συμφωνία ανέρχεται στα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τον ΟΠΕΚ να αναλαμβάνει τα 1,2 εκατ. βαρέλια εξ' αυτών, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τις 11 χώρες εκτός του Οργανισμού, των οποίων ηγείται η Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης