Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Προεδρικές εκλογές με γνωστό αποτέλεσμα στο Τουρκμενιστάν

Le Monde: Προεδρικές εκλογές με γνωστό αποτέλεσμα στο Τουρκμενιστάν
Έτοιμος για τρίτη θητεία ο Βerdymoukhamedov
Μέρα ψηφοφορίας, αλλά χωρίς σασπένς, γράφει η Le Monde για τις σημερινές (12/2) προεδρικές εκλογές στο Τουρκμενιστάν.
Αφού ο νυν πρόεδρος Gourbangouly Berdymoukhamedov αναμένεται να επανεκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά και με ευρεία πλειοψηφία.
Ο Berdymoukhamedov είναι στην εξουσία της ασιατικής χώρας από το 2006, όταν διαδέχτηκε τον προκάτοχό του Saparmourat Niazov, ο οποίος πέθανε εκείνη τη χρονιά.
Το 2007 ο Berdymoukhamedov είχε συγκεντρώσει το 89% των ψήφων, ενώ το 2012 έφτασε το 97,14%.
Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα αναμένεται και σήμερα, μετά από μία προεκλογική εκστρατεία πολύ ήρεμη, κατά την οποία ο νυν πρόεδρος υποσχέθηκε ευημερία και ένα Τουρκμενιστάν ανεξάρτητο και ουδέτερο.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (4:00 ώρα Γαλλίας και 5:00 ώρα Ελλάδας) και μετά το πρώτο εξάωρο η συμμετοχή είχε φτάσει το 74%.
Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Berdymoukhamedov υποσχέθηκε ότι αν επανεκλεγεί θα συνεχίσει το πρόγραμμα κοινωικής πρόνοιας.
Αυτές οι εκλογές σε μία χώρα πλούσια σε αέριο και με πληθυσμό 5 εκ. έρχονται μετά από μία αναθεώρηση του Συντάγματος, που επέκτεινε από 5 σε εφτά χρόνια την προεδρική θητεία κατήργησε το όριο ηλικίας για τους υποψήφιους.
Για τους ειδικούς αυτό σημναίνει ότι ο Berdymoukahamedov ετοιμάζεται να κυβερνήσει για μια ζωή, όπως έκανε και ο προκάτοχός του και έχουν ήδη κατασκευαστεί αγάλματα των δύο ανδρών.
Μία έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 7/2 από το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι ο Berdymoukhamedov έχει πάρει μερικά μετριοπαθή μέτρα για να ανατρέψει μερικές αποφάσεις του Niazov που χαρακτήριζαν το καθεστώς του προκατόχου του.
Όπως για παράδειγμα να μπορούν οι Τουρκμένοι να σερφάρουν στο ίντερνετ, κάτι που απαγορευόταν όταν ήταν στην εξουσία ο Niazov και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελέγχονταν από την κυβέρνηση, η οποία έκανε και μία εκστρατεία για να μην μπορούν να βλέπουν δορυφορικά ξένα τηλεοπτικά προγράμματα οι πολίτες.
Οι ψηφοφόροι πρέπει να δώσουν τη γνώμη τους για τις εκλογές ανοιχτά και χωρίς φόβο, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης