Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εσωκομματικές εκλογές θέλει να προκαλέσει ο Renzi - Πιθανό να ανακοινωθούν τη Δευτέρα (13/2)

Reuters: Εσωκομματικές εκλογές θέλει να προκαλέσει ο Renzi - Πιθανό να ανακοινωθούν τη Δευτέρα (13/2)
Αντίθετα, απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που θα γίνουν μάλλον το 2018, όπως είναι προγραμματισμένες
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, θα θέσει θέμα εσωκομματικών εκλογών αύριο, Δευτέρα 13/2, στη συνάντηση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να καθυστερήσει τις πρόωρες εκλογές, που ο ίδιος επιθυμεί από τη μέρα που ανατράπηκε από την πρωθυπουργία.
Οι αυξανόμενες εντάσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν υποβαθμίσει την πρόθεση του Renzi για να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2017, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είναι προγραμματισμένες.
Κι αυτό διότι μία μειοψηφία απειλεί να αποχωρήσει από το Δημοκρατικό Κόμμα, στερώντας του σε αυτή την περίπτωση αρκετές ψήφους.
Στη συνάντηση του κόμματος στη Ρώμη, ο Renzi αναμένεται να παίξει ένα δυνατό χαρτί, αποχωρώντας από την προεδρία και προκαλώντας εκλογές για την ηγεσία που μπορεί να πάρουν μήνες.
"Είμαστε συνηθισμένοι στις εκπλήξεις, αλλά αν δεν αλλάξει τίποτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιθανότατα θα αρχίσει μία αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος" ανέφερε o Michele Emiliano, κυβερνήτης του κόμματος στη νότια περιοχή της Puglia.
O Emiliano είναι ένας από τους επικριτές του Renzi και του προσάπτει ότι πήγε το κόμμα πολύ προς τα δεξιά και θέλει να τον προκαλέσει πριν από οποιαδήποτε ψηφοφορία.
Και ο Emiliano, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Roberto Speranza, θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.
Ένα άλλο εμπόδιο για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι ο τρέχων εκλογικός νόμος που πρέπει να ευθυγραμμιστεί ανάμεσα και στις δύο Βουλές.
"Αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό είναι να έχουμε εκλογές το 2018" ανέφερε ένας υπουργός που είναι κοντά στον Renzi.
Oι υποστηρικτές του Renzi είναι σίγουροι ότι θα κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές.
"Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Renzi θα κερδίσει όποιον κι αν αντιμετωπίσει" υποστήριξε ο ίδιος υπουργός.
Αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων επιθυμούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Μία εξαίρεση αποτελεί ο Silvio Berlusconi που θεωρεί ανεύθυνο όποιον προκαλέσει πρόωρες εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες, που βρίσκεται η Ιταλία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία με το τρέχον εκλογικό σύστημα.
Βετεράνοι πολιτικοί, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μassimo D' Alema προεδοποιούν κατά της ανατροπής του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Paolo Gentiloni.
Mόνο το 32% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος θέλουν να γίνουν οι εκλογές τον Ιούνιο του 2017, ενώ το 58% προτιμά να γίνουν στην ώρα τους το 2018.
Ο Speranza που ήταν ένα αγκάθι για τον Renzi είπε στη La Repubblica ότι "θέλουμε να οικοδομήσουμε μία εναλλακτική άποψη από αυτή του Renzi".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης