Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κανένα ολλανδικό κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ακροδεξιό Wilders

Reuters: Κανένα ολλανδικό κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ακροδεξιό Wilders
Ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζει, όμως, ότι θα αλλάξουν γνώμη
Ο αντι - ισλαμιστής Ολλανδός πολιτικός Geert Wilders δήλωσε την Κυριακή 12/2 ότι τα κόμματα που έχουν πει ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί του, θα ξεχάσουν γρήγορα τις υποσχέσεις τους αυτές, αν το Κόμμα της Ελευθερίας πάρει πάνω από 30 έδρες στο κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Mετά άνοιξε διάλογο στο Twitter με τον πρωθυπουργό Μark Rutte σχετικά με τις συνεργασίες που θα προκύψουν, όταν γίνουν οι εκλογές της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία.
Ο Wilders ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μία "Πατριωτική Άνοιξη" κατά την οποία τα λαϊκίστικα κόμματα θα θριαμβεύσουν στην Ολλανδία και τη Γαλλία ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε το Brexit και η εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ.
Το Κόμμα της Ελευθερίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ το συντηρητικό κόμμα του Rutte VVD έρχεται δεύτερο.
Αλλά το VVD και τα άλλα συστημικά κόμματα της Ολλανδίας έχουν πεί ότι δεν θα μπουν ποτέ σε κυβερνητικό συνασπισμό με τον Wilders, εξαιτίας των προθέσεών του να απαγορεύσει τα τζαμιά των μουσουλμάνων και το Κοράνι, αλλά και της επιθυμίας του να φύγει η χώρα από την ΕΕ.
Στην πρώτη μεγάλη τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή 12/2, ο Wilders υποστήριξε ότι όλες αυτές οι υποσχέσεις θα ξεχαστούν αν πάρει 30 έδρες επί συνόλου 150 στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
"Αν είμαστε στην πρώτη θέση θα αναγκαστούν να συνεργαστούν, δεν μπορείς να παραγνωρίσεις τη βούληση 2,5 εκ. ψηφοφόρων μετά από δημοκρατικές εκλογές" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προέβλεψε μία μη βίαιη εξέγερση αν το Κόμμα της Ελευθερίας μπει στο περιθώριο και ότι μία συνεργασία με τα πέντε αριστερά, εναλλακτικά κόμματα θα ήταν ανεφάρμοστη.
"Ένας τέτοιος συνασπισμός θα ήταν τόσο ασταθής που όχι μόνο δεν θα υπηρετούσε τη χώρα, αλλά θα είχε καταρρεύσει μέσα σε έναν χρόνο" πρόσθεσε ο Wilders.
Ο Rutte απάντησε δημοσιεύοντας στο Twitter ένα βίντεο με δηλώσεις του ότι ποτέ δεν θα συνεργαζόταν με τον Wilders.
"Oι πιθανότητες είναι 0% Geert, 0%, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί" ήταν η κατηγορηματική ανάρτηση του Ολλανδού πρωθυπουργού.
Το VVD υποστήριξε ότι ο Rutte εξέφρασε την προσωπική του άποψη, αλλά και ότι αυτή είναι και η γραμμή του κόμματος.
Ο Wilders που είναι τακτικός χρήστης του Twitter έδωσε άμεσα τη δική του απάντηση.
"Οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη χώρα Mark, 100%. Και κανένας άλλος. Πιστεύουμε στην Ολλανδία".
Μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το Κόμμα της Ελευθερίας έπεσε από τις 32 στις 30 έδρες, ενώ το VVD είναι στις 24.
Στη συνέντευξή του ο Wilders επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το Κοράνι του θυμίζει το βιβλίο του Χίτλερ "Ο Αγών μου".
Επίσης ανέφερε ότι η Ολλανδία δεν θα χτίσει τείχος για τους πρόσφυγες, αλλά θα εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους.
Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Wilders καταδικάστηκε για προσβολή των Μαροκινών και διακρίσεις όταν παρακινούσε τους οπαδούς του να αποκαλούν όσους ήταν στη χώρα "Λιγότερους!".
Έχει ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης