Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοψήφισμα στην Τουρκία στις 16 Απριλίου για να ισχυροποιηθεί ο θεσμός του προέδρου

Δημοψήφισμα στην Τουρκία στις 16 Απριλίου για να ισχυροποιηθεί ο θεσμός του προέδρου
Δηλαδή, για να ενισχυθεί κι άλλο ο Erdogan, που θα αποκτήσει υπερεξουσίες
Δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην Τουρκία στις 16 Απριλίου για να αντικατασταθεί το κοινοβουλευτικό σύστημα από έναν πιο ισχυροποιημένο θεσμό της προεδρίας, κάτι που επιδίωκε εδώ και καιρό η πλευρά του Erdogan, όπως μεταδίδει το Reuters.
H ανακοίνωση για το δημοψήφισμα έγινε από τις εκλογικές αρχές το Σάββατο 11/2 και οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται, συνιστούν τις μεγαλύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σύστημα χώρας, που είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς πρόκειται για τις μεγαλύτερες αλλαγές από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει διατάγματα, να διακηρύττει νόμους για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να διορίζει υπουργούς και κορυφαίους αξιωματούχους.
Θα δίνει επίσης τη δυνατότητα στον Erdogan να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2029.
Οι υποστηρικτές του Erdogan βλέπουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως μία εγγύηση σταθερότητας σε μία περίοδο αναταραχής για την ασφάλεια της Τουρκίας, που απειλείται από τους πολέμους στη γειτονική Συρία και το Ιράκ, αλλά και από το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους μαχητές.
Οι αντίπαλοί του φοβούνται, όμως, μία ροπή προς τον αυταρχισμό, σε ένα έθνος που έχει δει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, από καθηγητές και δημοσιογράφους μέχρι στρατιώτες και αστυνομικούς να είναι υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
Αναζητώντας υποστήριξη από εθνικιστές ψηφοφόρους ο Erdogan έχει προειδοποιήσει αυτούς που θα ψηφίσουν ενάντια στις αλλαγές ότι θα ενδυναμώσουν τους εχθρούς της Τουρκίας, όπως το ΡΚΚ και άλλες οργανώσεις.
"Ποιος λέει όχι; Το ΡΚΚ λέει όχι και όσοι θέλουν να διχάσουν τη χώρα" ανέφερε ο Erdogan σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.
Δικαιολόγησε δε, την ανάγκη για μία εκτελεστική προεδρία με το σκεπτικό ότι οι κυβερνητικοί συνασπισμοί αποδείχτηκαν εύθραυστοι στο παρελθόν.
Υπήρξαν 65 κυβερνήσεις σε 93 χρόνια σύγχρονης δημοκρατίας και κάθε μία άντεξε κατά μέσο όρο 16 μήνες.
Τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, το κοσμικό CHP και το φιλοκουρδικό HDP υποστήριξαν ότι οι ισορροπίες θα γείρουν προς την πλευρά του Erdogan, που ήδη επηρεάζει πολύ την κυβέρνηση.
Όπως σε όλες τις ομιλίες του, τα σχόλια του Erdogan μεταδόθηκαν απευθείας σε όλη την επικράτεια.
"Αυτό δεν θα είναι ένα δίκαιο δημοψήφισμα, ξέρουμε ότι τα ΜΜΕ είναι υπέρ του Erdogan και θα αγνοήσουν την αντιπολίτευση" ανέφερε ο ηγέτης του CHP Kemal Kilicdaroglu.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το 90% των ΜΜΕ επηρεάζονται από την κυβέρνηση.
Οι υποστηρικτές του εθνικιστικού MHP, του τέταρτου κόμματος στη Βουλή, είναι διχασμένοι σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές.
Ο βετεράνος ηγέτης του Devlet Bahceli και αρκετοί βουλευτές του υποστηρίζουν το σχέδιο Erdogan, αλλά ο Meral Αksener που είχε διεκδικήσει πέρσι την ηγεσία του κόμματος, είναι αντίθετος.
Το ηλεκτρικό σε ένα ξενοδοχείο που μιλούσε ο Aksener κόπηκε το Σάββατο 11/2, υποχρεώνοντάς τον να μιλήσει με μεγάφωνο, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας και το ηχητικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης