Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Καταπέλτης ο Τσίπρας κατά ΔΝΤ και Schaeuble στην ομιλία του στην K.E. του ΣΥΡΙΖΑ

Le Monde: Καταπέλτης ο Τσίπρας κατά ΔΝΤ και Schaeuble στην ομιλία του στην K.E. του ΣΥΡΙΖΑ
"Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο" ανέφερε ο A.Τσίπρας
Αναφορά στη σημερινή (11/2) ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχει η Le Monde, που στέκεται στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΔΝΤ και τον Wolfgang Schaeuble ότι "παίζουν με τη φωτιά".
Μία μέρα πριν (Παρασκευή 10/2) είχε γίνει μία συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και της ελληνικής πλευράς για να προετοιμάσουν το έδαφος εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.
Κι ενώ οι φόβοι για την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης επανήθλαν, ο Τσίπρας έθεσε ως όρο για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ.
"Περιμένουμε από το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του το συντομότερο δυνατό για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο" ανέφερε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια έγινε ακόμα πιο καυστικός.
"Το ΔΝΤ εξακολουθεί να παίζει μία παρτίδα πόκερ και να τρενάρει τα πράγματα, καθώς δεν απορρίπτει την αδιαλλαξία του Γερμανού υπουργού, αλλά και τις παράλογες απαιτήσεις για την Ελλάδα".
Ο Τσίπρας ζήτησε, μάλιστα, από την καγκελάριο Merkel να ενθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να βάλει ένα τέλος στη μόνιμη επιθετικότητα που έχει απέναντι στην Αθήνα.
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπυργός κατέβασε τους τόνους, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
Ζήτησε να μειωθούν οι υπερφιλελεύθερες θέσεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία και τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπίσει η ΕΕ τον ευρωσκεπτικισμό.
"Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο" ανέφερε ο Τσίπρας, αλλά σύμφωνα με τα ΜΜΕ έχει μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τριών ψήφων και αυτή είναι και διχασμένη, ανάμεσα σε αυτούς που δεν θέλουν νέες παραχωρήσεις στους δανειστές και σε εκείνους που είναι υπέρ του κλεισίματος της αξιολόγησης.
Η χώρα που θα πρέπει τον Ιούλιο του 2017 να πληρώσει 6 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν, βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο μέσον μίας αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη.
Απαισιόδοξο, μπροστά στη θέα των λαθών που έχει κάνει από την αρχή της ελληνικής κρίσης το 2010, το ΔΝΤ δημοσίευσε την Τρίτη 7/2 μία έκθεση, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Το Ταμείο ήταν επίσης αντίθετο με το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως προς το ΑΕΠ που θέλει η ευρωζώνη να πετύχει η Ελλάδα μετά το 2018.
Αλλά οι επιλογές που εξετάζει το ΔΝΤ, όπως η ελάφρυνση του χρέους και η απόσυρσή του από το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τον Schaeuble εν όψει των γερμανικών εκλογών του 2017.
Στον αντίποδα οι προτάσεις του ΔΝΤ για αύξηση των φόρων και μείωση των συντάξεων απορρίφθηκαν αυτή τη φορά από την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης