Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής κατά 90%

ΙΕΑ: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής κατά 90%
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν κατά σχεδόν -1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο του 2017
Σε ιδιαιτέρως θετικό έδαφος παραμένει η συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, όπως ανέφερε σήμερα (10/2) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής η συμφωνία έχει υλοποιηθεί κατά 90%.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ΙΕΑ στην μηνιαία του έκθεση, η παραγωγή του καρτέλ τον Ιανουάριο του 2017 μειώθηκε κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 32,06 εκατ. βαρέλια συνολικά, σε σχέση με τον πρηγούμενο μήνα.
"Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από της μεγαλύτερες περικοπές στην ιστορία των μειώσεων παραγωγής από πλευράς ΟΠΕΚ", σημειώνει ο ΙΕΑ.
Παράλληλα, ο Οργανισμός εκτιμά ότι εφόσον το πνεύμα συνεργασίας και δέσμευσης μεταξύ των χωρών διατηρηθεί και κατά τον τρέχων μήνα, η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, κατά 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, τα αναλυτικά στοιχεία για τις χώρες του ΟΠΕΚ καταδεικνύουν τα διαφορετικά επίπεδα συμμόρφωσης, καθώς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Αγκόλα πραγματοποίησαν περισσότερες περικοπές απ' ότι είχαν αρχικά συμφωνήσει.
Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία έχιε μειώσει μέχρι στιγμής την παραγωγή της κατά 560 χιλ. βαρέλια σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου 70 χιλ. βαρέλια περισσότερα σε σχέση με τις αρχικές περικοπές που είχαν συμφωνηθεί.
Αντιθέτως, το Ιράκ έχει συμμορφωθεί μόλις κατά το ήμιση με τις συμφωνίες περικοπών, ενώ στη Βενεζουέλα το εν λόγω ποσοστό αγγίζει μόλις το 18%.
Σε ότι αφορά τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία, η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής μειώσει την παραγωγή της κατά 100 χιλ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που μεταφράζεται στο ένα τρίτο των συνολικών περικοπών που έχει συμφωνήσει.
Επιπλέον, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν κατά σχεδόν -1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο του 2017, όπως τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης