Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την αύξηση του πολιτικού κινδύνου στη Γαλλία

CNBC: Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την αύξηση του πολιτικού κινδύνου στη Γαλλία
Δεδομένου ότι η Marine Le Pen έχει προαναγγείλει την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ, το premium που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των γαλλικών ομολόγων έχει αυξηθεί
Ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος στη Γαλλία και η αβεβαιότητα της πολιτικής που αντανακλάται στο άλμα των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα αλλά και στο ασθενές ευρώ, θολώνουν τις αξιολογήσεις της Moody's, όπως δηλώνουν στο CNBC αναλυτές.
«Η εμπειρία από παρόμοια επεισόδια είναι ότι μια χώρα θα τεθεί σε αρνητικό outlook, αλλά δεν θα υποβαθμιστεί μέχρι να επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο» δήλωσε ο Benat Onatibia της Vanda Securities και πρόσθεσε ότι «αυτό συνέβη με την DBRS στο ιταλικό δημοψήφισμα.
Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι εξαιρετικά απίθανο, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη πόσο χαμηλές είναι οι πιθανότητες νίκης Le Pen».
Δεδομένου ότι η Marine Le Pen έχει προαναγγείλει την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ, το premium που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των γαλλικών ομολόγων έχει αυξηθεί.
«Η διεύρυνση αυτού του premium είναι κλασικό σημάδι της αύξησης του επενδυτικού κινδύνου για τη Γαλλία» είπε ο Heng Koon How της Credit Suisse και προσθέτει «εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι οι αγορές είναι αδιάφορες για την αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρώπη».

Στις 25 Ιανουαρίου του 2017, το bankingnews.gr μετέδιδε:

Moody’s: Προειδοποιεί για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, αν η Le Pen περάσει στον β’ γύρο των εκλογών

Για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας προειδοποιεί ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody’s, σε περίπτωση που η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Marine Le Pen περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση Aa2 της Γαλλίας, αλλά και το ουδέτερο outlook αυτής της αξιολόγησης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κορυφαίος αναλυτής του Moody’s για την Ευρώπη, Dietmar Hornung, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως «είναι προφανές» ότι ο Moody’s θα υποβαθμίσει το outlook της αξιολόγησης της Γαλλίας σε αρνητικό, αν η Le Pen περάσει στον β’ γύρο των εκλογών.
Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Βρετανίας, για την οποία ο οίκος ανέμενε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το Brexit, προτού υποβαθμίσει το outlook για την αξιολόγηση της χώρας σε αρνητικό.
Σύμφωνα με τον Hornung, η απειλή για την αξιολόγηση της Γαλλίας «δε θα επιμείνει, αν στον δεύτερο γύρο ο Fillon ή ο Macron ή όποιος άλλος κερδίσει».
Ο δεύτερος από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών απέχει μόλις δύο εβδομάδας, αλλά, σύμφωνα με το Reuters, ο αντίκτυπος από τη συμμετοχή της Le Pen στον β’ γύρο, θα μπορούσε να μετατοπίσει την πολιτική προς τα δεξιά σε θέματα όπως η μετανάστευση.
«Ο ήπιος κίνδυνος είναι ότι η πολιτική ατζέντα και οι πολιτικές δυνάμεις θα κινηθούν προς τον προστατευτισμό», ανέφερε ο Hornung.
Φυσικά, μια απρόσμενη επικράτηση του Εθνικού Μετώπου (National Front - FN) της Le Pen θα έχει ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες.
Όπως και στην Ιταλία, όπου το Κίνημα των Πέντε Αστέρων κάνει λόγο για έξοδο της χώρας από το ευρώ, η Le Pen έχει προτείνει κατά μία έννοια την επιστροφή στο φράγκο της Γαλλίας.
«Αν το FN βρεθεί στην εξουσία, θα ήταν διατεθειμένο να οδηγήσει τη Γαλλία προς την έξοδο από το ευρώ», είπε ο Hornung.
Για την Ιταλία ανέφερε: «Αν μια από τις τέσσερις συστημικά σημαντικές χώρες οδηγηθεί κοντά στην απώλεια επενδυτικής αξιολόγησης, δεδομένης της διασυνδεσιμότητας στην Ευρώπη, θα υπάρξουν επιπτώσεις πέραν της χώρας αυτής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης