Διεθνή

Business Insider: Η ελληνική κρίση δε θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί σε χειρότερη στιγμή… για τη Γαλλία

Business Insider: Η ελληνική κρίση δε θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί σε χειρότερη στιγμή… για τη Γαλλία
Η Le Pen έχει δεσμευτεί να βγάλει τη Γαλλία από το κοινό νόμισμα, κάτι που σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει σε κατάρρευση
Η ελληνική κρίση δε θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί σε χειρότερη χρονική στιγμή… για τη Γαλλία, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Business Insider.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται, οι αγορές είναι τρομοκρατημένες μπροστά στο ενδεχόμενο νίκης της Marine Le Pen, υποψήφιας του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.
Η ανησυχία αυτή είναι ιδιαίτερα αυξημένη μετά την επικράτη-έκπληξη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αλλά και την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι, δε, τόσο έντονος ο φόβος που οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ασκούν ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια των γαλλικών ομολόγων, που στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη ήταν κάτι σαν καταφύγιο για τους επενδυτές.
Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με το Business Insider, που η τελευταία κρίση πανικού για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που πυροδοτήθηκε από την αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δε θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για αυτούς που τάσσονται υπέρ μια ενωμένης και φιλελεύθερης Ευρώπης.
Καθώς το spread γαλλικών-γερμανικών ομολόγων διευρύνεται, ενισχύει την πρόθεση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, να παραμείνουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για το προσεχές μέλλον.
Παράλληλα, επαναφέρει τις κοινές ανησυχίες με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης.
Η Le Pen έχει δεσμευτεί να βγάλει τη Γαλλία από το κοινό νόμισμα, κάτι που σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει σε κατάρρευση.

France spreads

«Η ταχεία διεύρυνση του spread των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών και ολλανδικών είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί, δεδομένου ότι δεν πιστεύουμε πως οι πιθανότητες έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρεται σε ανάλυση της BMI research.
«Το ευρώ και οι μετοχές της Ευρωζώνης είναι σχεδόν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η αύξηση των spreads εντός της ζώνης του ευρώ στέλνει δυσοίωνα μηνύματα, σχετικά με το τι πιστεύουν οι επενδυτές εν μέσω αυξημένων πολιτικών κινδύνων και ένα γεμάτο εκλογικό πρόγραμμα το 2017», προστίθεται.
Η έκθεση του ΔΝΤ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι έχει στόχο να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους δανειστές για να προσφέρουν πραγματική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστούν τα δημοσιονομικά της χώρας πιο διαχειρίσιμα.
Αυτός είναι ένας καλός στόχος, τονίζει το Business Insider, προσθέτοντας, ωστόσο, πως αν το έγγραφο πυροδοτήσει την ίδια κρίση που το ΔΝΤ επιθυμεί να αποφευχθεί, τότε είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς σχετικά με το πόσο σοφό ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή τη χρονική στιγμή.
Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης ήταν περισσότερο μια τραπεζική κρίση, παρά μια κρίση των κρατικών ομολόγων, αν και συνήθως παρουσιάζεται το αντίθετο.
Ήταν ο υπερβολικός δανεισμός από τις τράπεζες στη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών και γαλλικών, προς τις φτωχότερες κυβερνήσεις στο νότο, που οδήγησαν σε μια μη βιώσιμη συσσώρευση που τελικά συνετρίβη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης