Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gros (CEPS): Η προσέγγιση του Trump στο ελληνικό ζήτημα «καταλύτης» στη διαμάχη ευρωζώνης-ΔΝΤ

Gros (CEPS): Η προσέγγιση του Trump στο ελληνικό ζήτημα «καταλύτης» στη διαμάχη ευρωζώνης-ΔΝΤ
Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το αν το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εκλογή Trump θα καθορίσουν και τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο στην Ευρώπη
Η αποσαφήνιση της θέσης του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ως προς το ελληνικό ζήτημα θα αποτελέσει τον καταλύτη στη διαμάχη της ευρωζώνης με το ΔΝΤ.
Αυτή είναι η εκτίμηση στην οποία καταλήγει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο γνωστός αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων, Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS) με έδρα τις Βρυξέλλες.
Άλλωστε, αυτήν την άποψη συμμερίζονται και αξιωματούχοι της ευρωζώνης, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το αν το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εκλογή Trump θα καθορίσουν και τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο στην Ευρώπη, γενικότερα.
«Αυτές οι διαφορές απόψεων θα συνεχιστούν έως ότου η διοίκηση Trump πάρει σαφώς μία θέση» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Gros.
Για τον ίδιο, το γεγονός ότι το αντισταθμιστικό επενδυτικό κεφάλαιο (hedge fund) που διαχειριζόταν ο Wilbur Ross - ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος που αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εμπορίου στην κυβέρνηση Trump - έχει αγοράσει μερίδιο σε ελληνικές τράπεζες (Eurobank) δείχνει, ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση Trump «έχει συμφέρον να κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή».
«Αυτό θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα τάση στο ΔΝΤ να συνεχίσει να πιέζει τους εταίρους της Ελλάδος - και κυρίως τον ESM και τη Γερμανία - να μειώσουν τις απαιτήσεις τους από την Ελλάδα, προκειμένου να φαίνεται πως το ΔΝΤ είναι το καλό», υπογραμμίζει ο Gros.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης