Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει «εφιάλτη» για τον ΟΠΕΚ

MarketWatch: Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει «εφιάλτη» για τον ΟΠΕΚ
Η αμερικανική παραγωγή αργού αναμένεται να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 1970
Όλα δείχνουν ότι οι ανησυχίες για υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, οι οποίες έρειξα τις τιμές του μαύρου χρυσού σε χαμηλά δεκατριών ετών, επέστρεψαν, μετά την χθεσινή (7/2) ανακοίνωση του Αμερικανού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Ινστιτούτου έδειξαν "εξτόξευση" στα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, στα 14,2 εκατ. βαρέλια, με τις ανησυχίες των επενδυτών να εντείνονται καθώς αναμένονται σήμερα και τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας της χώρας.
Η εν λόγω άνοδος, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τη Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας, είναι κατά πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που προκάλεσε την πτώση των τιμών του πετρελαίου σήμερα.
"Εφόσον τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ επιβεβαιωθούν, οποιεσδήποτε ελπίδες του ΟΠΕΚ για άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 60 δολ. ανά βαρέλι θα μπορούσαν να εξατμιστούν γρήγορα", σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, Michael Hewson, ενώ προσθέτει ότι "φαίνεται πως οι παραγωγοί στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μετατραπούν στον μεγαλύτερο εφιάλτη του ΟΠΕΚ".
Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από 70% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κυρίως λόγω των προσπαθειών του ΟΠΕΚ για σταθεροποίηση της αγοράς, μέσω της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.
Ωστόσο, στην εν λόγω συμφωνία δε συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα αντί να μειώσουν την παραγωγή τους για να καταπολεμήσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά, παραμένουν στο περιθώριο, εκμεταλλευόμενοι την άνοδο των τιμών που προκαλεί ο ΟΠΕΚ.
"Η αναβίωση της αμερικανικής παραγωγής θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για τον περιορισμός της παγκόσμιας υπερπροσφοράς, αφήνοντας τις τιμές του πετρελαίου ευάλωτες", σημειώνει ο αναλυτής Lukman Otunuga στο FXTM, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε ένα άμεσο ταβάνι στις τιμές του μαύρου χρυσού.
Εφόσον επιβεβαιωθούν τα χθεσινά στοιχεία, αρκετοί αναλυτές ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές ρευστοποιήσεις, οι οποίες ενεδχομένως να γκρεμίσουν τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολ. ανά βαρέλι.
Μάλιστα, μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη διαμάχη απέναντι στους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά.
Και παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας είναι συνήθως ιδιαίτερα ασταθή σε εβδομαδιαία βάση, με τις τιμές να επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την πρώτη αντίδεαση, κανένας αναλυτής δε "βλέπει" πλέον κάποιον άμεσο λόγο που θα προκαλέσει νέα άνοδο στις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης