Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όχι» στην κατάργηση της NAFTA λέει το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ

«Όχι» στην κατάργηση της NAFTA λέει το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ
Στο πλαίσιο της NAFTA διεξάγεται εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ
Την ανοιχτή αντίθεσή του με την προοπτική κατάργησης της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου της βορείου Αμερικής (NAFTA), την οποία διακινδυνεύει ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος, Donald Trump, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ισχυρού Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, Thomas Donohue.
Ως γνωστόν, ο Trump έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία NAFTA «καταστροφή» για τους Αμερικάνους εργαζόμενους και θέλει να την επαναδιαπραγματευτεί, απειλώντας μάλιστα ότι αν δεν λάβει τις υποχωρήσεις που απαιτεί από τον Καναδά και το Μεξικό, θα την καταργήσει ολοκληρωτικά.
Όμως, ο Donohue υπενθύμισε στον Αμερικάνο πρόεδρο, ότι ο Καναδάς και το Μεξικό είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές εξαγωγών των ΗΠΑ, επισημαίνοντας, ότι «σε περίπτωση απόσυρσης [των ΗΠΑ] από τη συμφωνία NAFTA, αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες των χωρών μας [ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό]».
Τόσο ο Καναδάς, όσο και το Μεξικό, στέλνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ και θα δέχονταν μεγάλο πλήγμα αν η NAFTA έπαυε να ισχύει.
Από την άλλη πλευρά, όπως αρέσκεται να επισημαίνει ο Καναδός πρωθυπουργός, Justin Trudeau, 9 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εξαρτώνται από εξαγωγές της χώρας προς τον Καναδά, αποκαλύπτοντας το μέγεθος και την έκταση της οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των χωρών της NAFTA.
Στο πλαίσιο της NAFTA διεξάγεται εμπόριο μεταξύ των τριών χωρών αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης