Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρά τις κατακρίσεις του Trump, το ρυθμιστικό πλαίσιο «Dodd-Frank» δεν έβλαψε τον τραπεζικό δανεισμό

Παρά τις κατακρίσεις του Trump, το ρυθμιστικό πλαίσιο «Dodd-Frank» δεν έβλαψε τον τραπεζικό δανεισμό
Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Dodd-Frank εφαρμόστηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες
Στις 3 Φεβρουαρίου 2017 ο Donald Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανεξέταση του πακέτου νόμων για τις τράπεζες που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 - 2009, γνωστό ως «Dodd-Frank».
Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Dodd-Frank εφαρμόστηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες, προκειμένου να μην επέλθει νέα κατάρρευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μερικοί μόνο από τους νόμους που εμπεριέχει είναι η διακράτηση μεγαλύτερων ποσών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα, η απαγόρευση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου κλπ.
Οι προσδοκίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από τους επενδυτές μετά την 8η Νοεμβρίου 2016 και οδήγησαν στο άνευ προηγουμένου ράλι της Wall Street, είναι αυξημένες, καθώς η κατάργηση του ρυθμιστικού πλαισίου συνεπάγεται για πολλούς, ειδικά για τις τράπεζες, μία «έκρηξη» στα κέρδη.
Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν δια μανίας πως η μεγαλύτερη ελευθερία στη χορήγηση δανείων θα δώσει μία επιπλέον τόνωση στην αμερικανική πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, όπως δείχνουν τα παρακάτω στοιχεία του CNBC, ο Dodd-Frank δεν επιβράδυνε καθόλου τον τραπεζικό δανεισμό.
Κάθε άλλο, τα ποσά συνέχισαν να αυξάνονται από το 2010.



«Το μόνο που λέει ο νόμος είναι "μη δανείζεις στους φτωχούς που δεν μπορούν να αποπληρώσουν".
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης για τα "ανεύθυνα" στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου είναι ο περιορισμός του δανεισμού τους», σχολιάζει στο αμερικανικό κανάλι ο Barney Frank, ένας εκ των δύο συγγραφέων που έδωσε και το όνομά του στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης