Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Πήρε και επίσημα το χρίσμα του υποψήφιου της αριστερής παράταξης ο Hamon

Γαλλία: Πήρε και επίσημα το χρίσμα του υποψήφιου της αριστερής παράταξης ο Hamon
Πάνω από 2.000 άτομα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ορκωμοσίας του Hamon
Mία εβδομάδα μετά την καθαρή νίκη του στις προκριματικές, ο Benoit Hamon ορκίστηκε επίσημα την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου από το Σοσιαλιαστικό Κόμμα, που αρχίζει να ονειρεύεται ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως γράφει η Le Monde.
Ήταν η δήμαρχος Παρισιού Anne Hidalgo εκείνη που άνοιξε την εκδήλωση προσφωνώντας τον μεγάλο νικητή των προκριματικών, μπροστά σε 2.000 παρευρισκόμενους.
"Μετά από αυτή την επιτυχημένη άσκηση, κατά την οποία βάλαμε στην άκρη τις διαφορές μας, σήμερα μαζευόμαστε όλοι εδώ.
Σχεδόν μας είχαν καταδικάσει σε θάνατο, σε μία άμεση εξαφάνιση, αλλά έχουμε ξαναπάρει τα χρώματά μας.
Τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς εμάς, όλα θα γίνουν μαζί με εμάς και αυτή είναι η πρώτη επιτυχία της προεκλογικής εκστρατείας".
Η δήμαρχος χαιρέτισε και τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Christophe Cambadelis, ενώ ο υπεύθυνος της διεξαγωγής των προκριματικών της αριστερής παράταξης Thomas Clay ανακοίνωσε επίσημα την ορκωμοσία του υποψήφιου, δίνοντας και τα τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου.
Συγκεκριμένα, ψήφισαν 2.046.628 άνθρωποι και ο Hamon συγκέντρωσε το 58,69% των ψήφων, δηλαδή, 1.201.166 ψήφους.
Πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής κοινωνίας πήραν τον λόγο, ανάμεσά τους και η οικονομολόγος Julia Cage, η οποία κατηγόρησε και τον Emmanuel Macron, επειδή επινόησε τον οπισθοδρομικό φόρο περιουσίας.
Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Christian Taubira έκανε επίσης τις παρεμβάσεις της, αφού συζήτησε για περίπου μία ώρα με τον Hamon, ενώ οι πρώην αντίπαλοί του στις προκριματικές Arnaud Montebourg και Vincent Peillon παραβρέθηκαν επίσης στην ορκωμοσία.
Ο Manuel Valls αντίθετα, ήταν απών, όπως είχε ανακοινώσει την επομένη της ήττας του.
Αλλά ήταν εκεί πολλοί δικοί του άνθρωποι, όπως ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Didier Guillaume και ο γερουσιαστής Luc Carvounas.
Την εμφάνισή τους έκαναν και αρκετά μέλη της κυβέρνησης, αλλά και στελέχη των Οικολόγων και ένας εξ αυτών ο Thierry Mandon δήλωσε στην Εφημερίδα της Κυριακής ότι "οι ψηφοφόροι μας έδειξαν την ανάγκη να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία της αριστεράς και της κυβέρνησης".
Αλλά η πλειοψηφία των μεγάλων ονομάτων απουσίαζε, αν και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Bernard Cazeneuve ήταν δικαιολογημένος.
Παρά τις αποστασίες, ο πρώην υπουργός Παιδείας είπε ότι ήταν ήρεμος για τη συγκέντρωση και εδώ και μία εβδομάδα τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς η αιμορραγία ψηφοφόρων προς τον Εmmanuel Macron, που είχε προβλεφθεί από πολλούς, δεν φαίνεται να συμβαίνει, τουλάχιστον για την ώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης