Διεθνή

May προς Ε.Ε.: Αυξήστε τις αμυντικές σας δαπάνες στο πλαίσιο του NATO - Αναβίωση ρωσικού κινδύνου

May προς Ε.Ε.: Αυξήστε τις αμυντικές σας δαπάνες στο πλαίσιο του NATO - Αναβίωση ρωσικού κινδύνου
Πριν την ανάληψη των καθηκόντων του και ο Trump είχε αναφερθεί στο ζήτημα των κατώτερων των προβλεπομένων αμυντικών δαπανών (2% του ΑΕΠ) από πολλές εκ των 28 χωρών-μελών του NATO
Να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες ούτως ώστε να αναλάβουν το δίκαιο μερίδιο που τους αντιστοιχεί στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), ετοιμάζεται να καλέσει σήμερα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και του NATO η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, μιλώντας στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Μάλτας.
Η May αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξειδιού της στις ΗΠΑ, στο οποίο ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος της προσέφερε διαβεβαιώσεις για την πλήρη δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της ύπαρξης του NATO.
Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει τους Ευρωπαίους να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες έχοντας κατά νου την αναβίωση της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας, με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, Michael Falon να επισημαίνει ότι η πρόσφατη επιθετικότητα της Μόσχας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χαλαρά.
Πριν την ανάληψη των καθηκόντων του και ο Trump είχε αναφερθεί στο ζήτημα των κατώτερων των προβλεπομένων αμυντικών δαπανών (2% του ΑΕΠ) από πολλές εκ των 28 χωρών-μελών του NATO.
Τόσο η May, όσο και ο Trump, έχουν δίκιο να κάνουν λόγο για χαμηλές αμυντικές δαπάνες των μελών του NATO: Μόλις πέντε είναι οι χώρες που ικανοποιούν το ελάχιστο όριο του 2%, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα (ΗΠΑ, Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Υψηλότερο είναι το ποσοστό των ΗΠΑ, που επενδύουν το 3,61% του ΑΕΠ τους ετησίως σε αμυντικές δαπάνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης