Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στην Ελλάδα επικρατεί ένα χάος, αλλά δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού

Reuters: Στην Ελλάδα επικρατεί ένα χάος, αλλά δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού
Όπως μεταδίδει το Reuters, το θέμα είναι ποιος από όλους -ΔΝΤ, Γερμανία ή Ελλάδα- θα υποχωρήσει πρώτα
Δεδομένου ότι κανείς -ούτε η Ελλάδα ούτε οι πιστωτές της- δεν θα κερδίσουν από μια χρεοκοπία, οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης -σύμφωνα με το Reuters- θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα γίνει πριν τον Ιούλιο του 2017.
«Ποιος θα κερδίσει από την ελληνικά χρεοκοπία;
Ούτε οι πιστωτές της ούτε η ανήσυχη κυβέρνηση της.
Αυτός είναι ο καλύτερος λόγος για να ελπίζουμε ότι οι ταραχώδεις συνομιλίες σχετικά με το εάν η χώρα θα πάρει την επόμενη δόση του προγράμματος 86 δισ. ευρώ, θα ολοκληρωθούν ειρηνικά πριν τον Ιούλιο του 2017 οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 6 δισ. ευρώ.
Εάν επικρατήσει η λογική, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι σε ένα χάος, αλλά όχι στο χείλος του γκρεμού» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Reuters, ο λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν είναι ότι όλες οι πλευρές είναι… παράλογες στις θέσεις τους.
Η Γερμανία -de facto «αρχηγός» των πιστωτών- αρνείται να προχωρήσει εάν το ΔΝΤ δεν κάνει το ίδιο.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ πιστεύει ότι η δέσμευση για ελληνικό πλεόνασμα 3,5% είναι τοξική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να προχωρήσει σε μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου.
«Το ερώτημα είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ εάν υποχωρήσει πρώτα του ΔΝΤ θα φανεί αδύναμο, αλλά εάν συνεχίσει για πολύ αυτή τη στάση, θα φάνει σαν να μην νοιάζεται για την Ευρώπη.
Η Γερμανία θα πρέπει να επιστρέψει στο κοινοβούλιο της για να πάρει έγκριση για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε ένα εκλογικό έτος.
«Αυτό αφήνει την επόμενη κίνηση στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται πραγματικά ότι οι πιστωτές ζητούν πάρα πολύ, μπορεί να προκηρύξει εκλογές» επισημαίνει το Reuters.
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η διακυβέρνηση της Ελλάδας πιθανότατα θα περάσει στα χέρια της ΝΔ, η οποία θα μπορούσε να είναι σε θέση να πείσει τους πιστωτές να τηρήσουν μια πιο ήπια στάση.
«Ομοίως, μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να κληρονομήσει ακριβώς τα ίδια προβλήματα» επισημαίνει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης