Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barron's: Το ρολόι για το ελληνικό χρέος χτυπάει - Ο Τσίπρας θα παραιτηθεί ή δημοψήφισμα

Barron's: Το ρολόι για το ελληνικό χρέος χτυπάει - Ο Τσίπρας θα παραιτηθεί ή δημοψήφισμα
Τα αποτέλεσμα στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές μπορούν να περιορίσουν τη διάθεση της Αθήνας για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων
Η Ελλάδα έχει διασωθεί, η αντιδημοφιλής κυβέρνηση παραμένει, το ΔΝΤ λέει ότι η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και η προσφυγική κρίση συνεχίζεται.
Αυτό αναφέρεται σε άρθρο -με τίτλο «το ρολόι για το ελληνικό χρέος χτυπάει: Ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί;»- της οικονομικής ιστοσελίδας Barron's.
Η Barron's επικαλούμενη την ανάλυση της Eurasia Group επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει τον Ιούλιο να αποπληρώσει τις οφειλές της, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2017.
«Η διαδικασία λήψης αποφάσεων θα μπορούσε να πάρει μήνες, αλλά οι πιστωτές θέλουν δράση, ιδίως επειδή η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι αντιδημοφιλής, ενώ τα αποτελέσματα στις επικείμενες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν κάθε εναπομείνασα διάθεση στην Ελλάδα για εφαρμογή να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας για την επίτευξη πλεονάσματος κατά προσεχή έτη» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όσον αφορά στη ανάλυση της Eurasia Group, η Barron's «στέκεται» στην επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου του 2017, όπου θα παρουσιαστεί μια φριχτή αξιολόγηση των δημοσιονομικών προοπτικών της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του Ταμείου δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι μια άτυπη συνεδρίαση της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί αύριο (3/2/2017), ενώ στις 9/2/2017 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα συζητηθεί το περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη Eurasia Group υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συμφωνήσει με τους δανειστές ως προς τις απαιτήσεις τους.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να παραιτηθεί και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές παρά να «βυθιστεί» σε αποσταθεροποιητική διαφωνία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κάτι που εκτός του ότι θα έχει τρομερές συνέπειες στην οικονομία, θα μειώσει ακόμα περισσότερα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Καθώς είναι πολύ πιθανό να χάσει, ο Τσίπρας θα περιορίσει τις απώλειες του, αφήνοντας όλες τις δύσκολες αποφάσεις για τη νέα κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ στον πιο άνετο ρόλο της αντιπολίτευσης» επισημαίνεται στην εν λόγω ανάλυση.
Ωστόσο ακόμα ένα σενάριο -ακόμα πιο προβληματικό αλλά την ίδια στιγμή και τραβηγμένο- είναι αυτό σύμφωνα με το οποίο ο Τσίπρας θα τραβήξει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι, κρατώντας πολύ πιο επιθετική στάση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πρόωρες εκλογές ή διεξάγοντας ένα νέο δημοψήφισμα...
Σύμφωνα όμως με την Eurasia Group, όσο περισσότερο κρατήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόσο επιζήμιες θα είναι οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

(Πρώτη Ενημέρωση: 13:02, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης