Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Για πρώτη φορά μετά το 2008, η ανάπτυξη της ευρωζώνης ξεπέρασε την αμερικανική

CNBC: Για πρώτη φορά μετά το 2008, η ανάπτυξη της ευρωζώνης ξεπέρασε την αμερικανική
Στο 1,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2017
Τα οικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη σχολιάζει το CNBC κάνοντας λόγο για πληθώρα καλών νέων, καθώς η ανάπτυξη ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο.
Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στο σύνολο του 2016, η ευρωζώνη σημείωσε ανάπτυξη 1,7%.
Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά το 2008, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 1,6% το 2016, ασθενέστερο ρυθμό από το 2011.

Έρχεται το tapering;

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε τον Ιανουάριο του 2017 στο 1,8%, από 1,1% που ήταν τον Δεκέμβριου του 2016.
Έτσι, βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.
Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει αρνηθεί τις εκκλήσεις για σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, αλλά κάποια μέλη έχουν εκφράσει ότι έχει φτάσει η ώρα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο του tapering (της μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης).
«Τα τελευταία στοιχεία θα αποτελέσει τροφή για σκέψη για την ΕΚΤ, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές assets και κατά το 2018» δήλωσε η Jennifer McKeown της Capital Economics.
Παράλληλα, η Barclays επισημαίνει ότι τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη στηρίζουν την άποψη της ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα προσεγγίσει τον στόχο της τράπεζας στις αρχές Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης