Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Αποσύνθεση της ΕΕ; - Το ενδεχόμενο η γαλλική ακροδεξιά να αποτελειώσει το μεγαλύτερο project του 20ου αιώνα

tags :
CNBC: Αποσύνθεση της ΕΕ; - Το ενδεχόμενο η γαλλική ακροδεξιά να αποτελειώσει το μεγαλύτερο project του 20ου αιώνα
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας έκπληξης στις γαλλικές εκλογές τον Μάιο του 2017, όπως συνέβη με τη νίκη του Trump και με το Brexit
Με αφορμή την άνοδο του λαϊκισμού αλλά και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία, το CNBC αναφέρεται στο ενδεχόμενο διάλυσης της ΕΕ αλλά και στον ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το σενάριο η Marine Le Pen.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, είναι ορατό το ενδεχόμενο οι γαλλικές εκλογές να αποτελέσουν ένα «σοβαρό πλήγμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Marine Le Pen έχει μετατρέψει το Εθνικό Μέτωπο σε ένα κόμμα για την εποχή του λαϊκισμού.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ένας τέτοιος ευρωσκεπτικιστής (όπως η Le Pen) ηγείται μιας εκ των μεγαλύτερων οικονομιών της» λέει στο CNBC ο Michael Hessel της Absolute Strategy Research, κάνοντας παράλληλα λόγο για διάλυση της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Le Pen έχει μία στις πέντε πιθανότητες να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας τον Μάιο του 2017.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας έκπληξης, όπως συνέβη με τη νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2016 αλλά και με το Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.
Οι πολιτικοί ηγέτες σε όλη την Ευρώπη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι μια νίκη της Le Pen θα προκαλέσει πολλές αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της ΕΕ.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy δήλωσε πρόσφατα ότι ενδεχόμενη νίκη της Le Pen «θα σήμαινε απλώς την καταστροφή της Ευρώπης».

Ο κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ

Παρά το γεγονός ότι η Le Pen έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του «Frexit», η πλειοψηφία των Γάλλων φέρεται να θέλει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Ως εκ τούτου, η Le Pen θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, πριν να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το οποίο μάλιστα αναμένεται να απορρίψει η πλειοψηφία των πολιτών.
«Είναι δύσκολο να μετρηθούν οι πιθανότητες (της Le Pen), αλλά θα ήθελα να τις θέσω σε περίπου 10% - δεν είναι αδύνατο, αλλά δεν είναι ούτε πολύ πιθανό» είπε η Larissa Brunner της Oxford Analytica (think tank).
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Citigroup πιστεύουν επίσης ότι μια ψήφος από τη Γαλλία να εγκαταλείψει την ΕΕ δεν είναι απαραίτητο ότι θα σημάνει το τέλος της, καθώς «η Ένωση δεν εξαρτάται από οποιοδήποτε προκαθορισμένο κατάλογο των κρατών-μελών.
Αλλά πιθανότατα θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για την Ένωση, με ένα από τα ιδρυτικά και μεγαλύτερα μέλη του να μην αναγνωρίζει την αξία των τεσσάρων ελευθεριών σχετικά με την κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων» αναφέρεται σε σχετικό note της 5ης Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης