Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία αφήνει την ΕΚΤ χωρίς δικαιολογίες

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία αφήνει την ΕΚΤ χωρίς δικαιολογίες
Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, αρκετά ανώτερα στελέχη της τράπεζας αναφέρθηκαν στην ανάγκη για ένα σχέδιο εξόδου της ΕΚΤ από την ποσοτική χαλάρωση, προτού να είναι αργά
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία προκαλούν εκ νέου πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Και αυτό διότι ο γερμανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο του 2017, μάλιστα αγγίζοντας τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 3,5 ετών.
Η εξέλιξη αυτή αφήνει την ΕΚΤ χωρίς δικαιολογίες, όσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.
Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα επικίνδυνο σημείο «ανάφλεξης» στη Γερμανία, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στη χώρα το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.
Οι αποταμιεύσεις των Γερμανών πολιτών δέχονται ισχυρές πιέσεις από τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρωζώνη, μία πραγματικότητα που έχει χρησιμοποιηθεί στο πολιτικό πεδίο αντιπαράθεσης της χώρας.
Η ΕΚΤ δέχεται συνεχείς επικρίσεις από τη Γερμανία για την ποσοτική χαλάρωση και τις επιπτώσεις που αυτή έχει σε αποταμιεύσεις και συντάξεις.



Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, αρκετά ανώτερα στελέχη της τράπεζας αναφέρθηκαν στην ανάγκη για ένα σχέδιο εξόδου της ΕΚΤ από την ποσοτική χαλάρωση, προτού να είναι αργά.
Και μπορεί ο Jens Weidmann, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, να δήλωσε ότι προς το παρόν η πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ είναι η κατάλληλη, ωστόσο – όπως φαίνεται – για τη γερμανική πλευρά αυτό το «προς το παρόν» προσεγγίζει το τέλος του.
Την ίδια ώρα, στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο πληθωρισμός παραμένει κολλημένος σε χαμηλά επίπεδα και, πάντως, μακριά από το 2%.
Προτού βγουν τα αποτελέσματα για τον γερμανικό πληθωρισμό, ο Ewald Nowotny, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, τόνισε πως η νομισματική πολιτική αφορά στην Ευρωζώνη ως σύνολο και δεν έχουν ως στόχο το συμφέρον ενός μόνο κράτους-μέλους.
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Γερμανία, αλλά όχι μόνο αυτές», επισήμανε ο Αυστριακός τραπεζίτης.
Η νομισματική πολιτική φαίνεται, ωστόσο, πως δε μπορεί να αρέσει σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Το τι θα συμβεί αν μία από αυτές αποχωρήσει κατέστη σαφές από τον Mario Draghi, διοικητή της ΕΚΤ, σε επιστολή του προς δύο Ιταλούς ευρωβουλευτές.
Στην περίπτωση της Ιταλίας το κόστος θα είναι τεράστιο για την ίδια τη χώρα.
Στην περίπτωση, ωστόσο, της Γερμανίας το τεράστιο κόστος θα βαρύνει το ίδιο το ευρωσύστημα…



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης