Τελευταία Νέα
Διεθνή

J. Fischer: Οι ΗΠΑ να διαλέξουν θα είναι ο παγκόσμιος ηγεμόνας ή μια μεγάλη δύναμη μεταξύ πολλών

J. Fischer: Οι ΗΠΑ να διαλέξουν θα είναι ο παγκόσμιος ηγεμόνας ή μια μεγάλη δύναμη μεταξύ πολλών
Οι χώρες του Βόρειου Ατλαντικού θα εξακολουθούν να έχουν μια κοινή ιστορία και κοινές αξίες - ακόμη και κάτω από τον Trump - παρόλο που πολλά άλλα θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια.
Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν θα είναι ο παγκόσμιος ηγεμόνας ή μια μεγάλη δύναμη μεταξύ πολλών αναφέρει ο Joschka Fischer πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 1998-2005 σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Στο άρθρο με τίτλο η Γερμανία στην εποχή Trump αναφέρει τα εξής
«Ο Donald Trump είναι τώρα ο 45ος  πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην εναρκτήρια ομιλία του κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνησή του δεν προτίθεται να συνεχίσει το business as usual.
Το σύνθημά του America First πρώτα η Αμερική σηματοδοτεί την παραίτηση της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον ηγεμόνα της παγκόσμιας τάξης που ξεκίνησε με τον Franklin D. Roosevelt.
Αν Αμερική εγκαταλείψει το ρόλο της ως η κορυφαία οικονομική και στρατιωτική δύναμη και κινηθεί προς τον εθνικισμό και τον απομονωτισμό, θα υπάρξει υποχρεωτικά αναδιάταξη διεθνώς.
Αντί να είναι ένας ηγεμόνας, οι ΗΠΑ θα γίνουν μια μεγάλη δύναμη μεταξύ πολλών.
Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ ήταν η μηχανή του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου.
Μια στροφή προς τον προστατευτισμό ή μια προσπάθεια να αλλάξει η παγκοσμιοποίηση ή να στραφεί στα στενά εθνικά συμφέροντα, θα έχει τεράστιες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας μετατόπισης θα είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες αλλά όλοι γνωρίζουν - ή θα πρέπει να γνωρίζουν - αυτό που συνέβη την τελευταία φορά που οι ηγετικές δυνάμεις του κόσμου έγιναν εσωστρεφείς, στη δεκαετία του 1930.
Οι συμμαχίες, οι πολυμερείς θεσμοί, η ασφάλεια, οι διεθνείς συμφωνίες και οι κοινές αξίες στις οποίες βασίζεται η τρέχουσα παγκόσμια τάξη θα μπορούσαν σύντομα να τεθούν υπό αμφισβήτηση ή να απορριφθούν εντελώς.
Αν συμβεί αυτό, η παλιά Pax Americana θα έχει άσκοπα καταστραφεί από την ίδια την Αμερική.
Και χωρίς προφανή εναλλακτικό πλαίσιο που θα το αντικαταστήσει… σε ένα τέτοιο σενάριο μόνο χάος θα μπορούσε να επικρατήσει στο άμεσο μέλλον.
Οι δύο πρώην εχθροί της Αμερικής, η Γερμανία και η Ιαπωνία, θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τον ηγεμονικό τους ρόλο.
Και οι δύο χώρες ηττήθηκαν ολοκληρωτικά το 1945 και από τότε έχουν απορρίψει όλες τις μορφές κρατικής εξουσίας.
Μαζί με όλους τους κινδύνους της προεδρίας του Trump για την Ευρώπη αποτελεί ευκαιρία καθώς και η ρητορική προστατευτισμού του  Trump έχει ήδη οδηγήσει σε μια επαναπροσέγγιση μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.
Πιο σημαντικό, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει την ΕΕ σε μια ισχυροποίηση της γεωπολιτικής δύναμης και  θέσης της.
Αλλά αν οι Ευρωπαίοι τελικά δεν ακολουθήσουν ενιαία γραμμή, θα πρέπει να αποφύγουν τον αντιαμερικανισμό.
Ο  Trump είναι πρόεδρος της Αμερικής, αλλά δεν είναι η Αμερική.
Οι χώρες του Βόρειου Ατλαντικού θα εξακολουθούν να έχουν μια κοινή ιστορία και κοινές αξίες - ακόμη και κάτω από τον Trump - παρόλο που πολλά άλλα θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης