Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το ένα μετά το άλλο τα αμερικάνικα δικαστήρια στρέφονται κατά της απόφασης Trump

Reuters: Το ένα μετά το άλλο τα αμερικάνικα δικαστήρια στρέφονται κατά της απόφασης Trump
Δικηγόροι δούλευαν όλη νύχτα για να απεγκλωβίσουν περίπου 100 άτομα που κρατούνταν στα αεροδρόμια
Ομοσπονδιακά δικαστήρια σε τρεις πολιτείες ακολούθησαν το παράδειγμα της Νέας Υόρκης και απαγορεύουν στις αρχές να απελαύνουν ταξιδιώτες μετά την απόφαση Trump για τους πρόσφυγες από εφτά μουσουλμανικές χώρες, μεταδίδει το Reuters.
Τα δικαστήρια στη Μασαχουσέτη, τη Βιρτζίνια και την Ουάσινγκτον εξέδωσαν τις ετυμηγορίες τους νωρίς το πρωί της Κυριακής 29/1 (απόγευμα για την Ελλάδα).
Νωρίτερα, το Σάββατο 28/1 η δικαστής Ann Donelly από τη Νέα Υόρκη διέταξε τις αρχές να μην απελαύνουν πρόσφυγες που έχουν νόμιμα έγγραφα, μετά από μήνυση που έκαναν δύο Ιρακινοί.
Το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή 29/1 ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά την ίδια στιγμή θα εφαρμόζει και τη διαταγή Trump έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα μπουν στις ΗΠΑ άτομα που συνιστούν απειλή για τον αμερικάνικο λαό.
Σε όλη την επικράτεια δικηγόροι δούλευαν και τη νύχτα για να βοηθήσουν ταξιδιώτες που κόλλησαν στα αεροδρόμια μετά την απόφαση του νέου Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ο οποίος απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο στους πρόσφυγες.
Δικηγόροι έχουν αναλάβει πάνω από 100 υποθέσεις ατόμων σε όλες τις ΗΠΑ.
Στη Βοστώνη εκδόθηκε την Κυριακή μία ακόμα απόφαση για να μην απελαθούν δύο Ιρανοί καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι κρατούνταν στο διεθνές αεροδρόμιο Logan.
Η συγκεκριμένη απόφαση πάει ένα βήμα πιο μακριά από αυτή της Ann Donelly, καθώς απαγορεύει στις αρχές να έχουν υπό κράτηση πρόσφυγες, κατόχους βίζας και μόνιμους κάτοικους των ΗΠΑ από τη Συρία, το Ιράν, τη Λιβύη, το Σουδάν, τη Σομαλία και την Υεμένη.
Ο νομικός διευθυντής της Ένωσης για τις Ελευθερίες των Πολιτών στη Μασαχουσέτη Matthew Segal έκανε λόγο για "μεγάλη νίκη της δικαιοσύνης".
"Είπαμε στον Trump ότι θα θέλαμε να τον δούμε στο δικαστήριο αν διατάξει την αντισυνταγματική απαγόρευση των μουσουλμάνων" είπε ο Segal.
Στη Βιρτζίνια το δικαστήριο απαγόρευσε την απέλαση 50-60 ατόμων που κρατούνταν στο αεροδρόμιο, καθώς ήταν μόνιμοι κάτοικοι.
Ανάλογη απόφαση εξέδωσε δικαστήριο και στο Σιάτλ για άλλα δύο άτομα και ορίστηκε δικάσιμος για τις 3 Φεβρουαρίου.
Παρά τη νομική αμφισβήτηση, οι υποστηρικτές του Trump ισχυρίζονται ότι είναι δικαίωμά του να εφαρμόσει την απόφασή του.
"Καλύτερα να είμαστε ασφαλείς, παρά να λυπούμαστε" ανέφερε η Jessica Vaughn, διευθύντρια πολιτικών σπουδών στο Κέντρο Μεταναστευτικών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης