Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Αποφασίζουν την Κυριακή (29/1) οι Γάλλοι για τον αριστερό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές

Le Monde: Αποφασίζουν την Κυριακή (29/1) οι Γάλλοι για τον αριστερό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές
Το χρίσμα θα διεκδικήσουν ο Βenoit Hamon και ο Manuel Valls
Οδηγό για τις αυριανές (29/1) εκλογές της αριστερής παράταξης στη Γαλλία προκειμένου να αναδειχτεί ο υποψήφιος που θα διεκδικήσει την προεδρία τον Απρίλιο - Μάιο του 2017 έχει η Le Monde.
Αυτοί που θα αναμετρηθούν για το χρίσμα είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας Benoit Hamon, που στον πρώτο γύρο είχε λάβει 36,03% και ο πρώην πρωθυπουργός Manuel Valls που είχε συγκεντρώσει 31,48%.
Οι Γάλλοι πολίτες που είχαν προσέλθει την περασμένη Κυριακή (22/1) στις κάλπες ήταν 1.655.919, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο λιγότεροι από τις εσωκομματικές εκλογές της αριστερής παράταξης το 2011.
O Arnaud Montebourg που ήρθε τρίτος με 17,52% έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τον Benoit Hamon και αν ακολουθήσουν τη γραμμή του οι ψηφοφόροι του, τότε θα καθορίσουν και το αποτέλεσμα.
Όπως την περασμένη Κυριακή (22/1), έτσι και αύριο (29/1) τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 9 και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας). Στις γαλλόφωνες περιοχές εκτός χώρας οι αντίστοιχες ώρες είναι 8 και 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας), ενώ στη Γουαδελούπη, τη Γουιάνα, τη Μαρτίνικα και το Sainte Pierre Miquelon οι εκλογές έγιναν σήμερα Σάββατο 28/1.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πριν την 31η Δεκεμβρίου 2016, ενώ χρειάζεται να επιδείξουν την ταυτότητά τους ή, το διαβατήριό τους στο εκλογικό κέντρο.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα, στον πρώτο γύρο είχε δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση, αλλά εν όψει της αυριανής (29/1) εκλογικής αναμέτρησης τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) από τα 2.000 βασικά εκλογικά κέντρα, που θα "δείξουν" και τον νικητή.
Σχετικά με τα προγράμματα των δύο υποψηφίων, ο Manuel Valls θέλει να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα και την πολιτική των παροχών και επιμένει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις για να τονωθεί η αγορά εργασίας, κάτι που δεν πιστεύει ο Benoit Hamon.
Ο Manuel Valls θέλει να ενθαρρύνει την αξία της δουλειάς, ενώ ο Benoit Hamon υπόσχεται ένα βασικό εισόδημα για όλους, ανεξαρτήτως δραστηριότητας.
Ο Manuel Valls θέλει να καταπολεμήσει τον λαϊκισμό και τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό, ενώ ο Benoit Hamon υπερασπίζεται την ουδετερότητα.
Όσον αφορά το περιβάλλον ο Βenoit Hamon θέλει να μειώσει τις εκπομπές ντίζελ και να σταματήσει την κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή Notre Dames des Landes, κάτι που αποτελεί και αίτημα των Οικολόγων.
Στον αντίποδα ο Manuel Valls επιμένει σε ένα μοντέλο παραγωγικό και αυτός είναι ένας λόγος που οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν αρνηθεί το 2014 να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης