Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (Ιταλία): Όχι στην επιβολή εκτάκτων μέτρων που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην οικονομία

Gentiloni (Ιταλία): Όχι στην επιβολή εκτάκτων μέτρων που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην οικονομία
«Η Ιταλία χρειάζεται αναπτυξιακή πολιτική», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Paolo Gentiloni
Η Ιταλία δεν θα δεχθεί την επιβολή εκτάκτων μέτρων από τις Βρυξέλλες, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη, όπως έκανε γνωστό από τη Μαδρίτη ο Ιταλός πρωθυπουργός, Paolo Gentiloni.
Όπως είπε, «η Ιταλία χρειάζεται αναπτυξιακή πολιτική, για να απαντήσει ακριβώς, στην ανάγκη ουσιαστικής ανάπτυξης, και, παράλληλα, για να αντιμετωπίσει κάποια έκτακτα γεγονότα, όπως εκείνα που ζήσαμε πρόσφατα».
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να την πληροφορήσει επίσημα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου για τους τομείς που θα προβεί σε περικοπές δαπανών και εξοικονόμηση πόρων με στόχο την εξεύρεση 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό των έκτακτων μέτρων που έχουν υποδείξει οι Βρυξέλλες στην κυβέρνηση για να μην αυξηθεί υπερβολικά η σχέση δημοσίου ελλείμματος- AΕΠ της χώρας.
Ωστόσο, οι σχολιαστές σημειώνουν ότι παραμένει ανοικτό το αν και με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά τελικά πρόκειται να υιοθετηθούν.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, P. Padoan στο τέλος της συνεδρίασης του Ecofin χθες Παρασκευή 27/1, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας «θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για την χώρα του και για την αξιοπιστία που κατάφερε να χτίσει».
Στο μεταξύ, μερίδα των πολιτικών κομμάτων, αρχής γενομένης από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ξανά μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, με περικοπές σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς, ιδίως, αν τελικά προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές την ερχόμενη 'Ανοιξη.
Αν και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσει η ιταλική κυβέρνηση, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να απαντήσει στο αίτημα των Βρυξελλών, αναλαμβάνοντας μερικές γενικού περιεχομένου δεσμεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης