Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ο Τσίπρας θέλει την ελάφρυνση του χρέους για να «γλυκάνει» τα νέα μέτρα

WSJ: Ο Τσίπρας θέλει την ελάφρυνση του χρέους για να «γλυκάνει» τα νέα μέτρα
Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η ελληνική κυβέρνηση φοβάται για την υπογραφή νέων μέτρων χωρίς να έχει λάβει σημαντική ελάφρυνση του χρέους
Το ναυάγιο του Eurogroup αλλά και την απαίτηση των δανειστών της Ελλάδας για την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων σχολιάζει η Wall Street Journal.
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές τους την Πέμπτη (σσ. 26/1/2017) κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει για τη διάσωση της χώρας πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Ευρώπη» επισημαίνεται.
Όπως αναφέρεται υπάρχει μεγάλη πίεση για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 (σε ένα μήνα δηλαδή) καθώς μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ενδεχομένως στην Ιταλία) θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή και να περιορίσει τη διάθεση των κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε αντιλαϊκές -για τις ίδιες- παραχωρήσεις στην Ελλάδα.
«Υπάρχει μια σαφής κατανόηση ότι μια γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων μας», δήλωσε ο Jeroen Dijsselbloem, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης των ομολόγων του στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η εκταμίευση της επόμενης δόσης πρέπει να έχει γίνει με τον Ιούλιο καθώς η Ελλάδα θα πρέπει αποπληρώσει τα χρέη της.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας για μήνες βρίσκεται μεταξύ των απαιτήσεων για περισσότερη λιτότητα του ΔΝΤ αλλά και της άρνησης της Γερμανίας να συζητήσει για μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα φοβάται ότι θα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα μέτρα χωρίς να έχει λάβει σημαντική μείωση του χρέους της για να «γλυκάνει» τη συμφωνία.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Αθήνα η ευρωζώνη (που ουσιαστικά βρίσκεται υπό τη γερμανική ηγεσία) να συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε η ΕΚΤ να μπορεί να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
«Η Ελλάδα πιστεύει ότι η πολύπαθη οικονομία της θα μπορούσε να ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό.
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, έως ότου διαλυθούν αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο, η Γερμανία από την πλευρά θέλει η Αθήνα να δεχθεί τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Στο σημείο αυτό, η WSJ αναφέρεται στη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble, όταν προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ότι η επιτυχία των τρεχουσών διαπραγματεύσεων είναι στο χέρι της Ελλάδας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης