Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προμήθειες ρεκόρ 100 εκατ. δολ. θα λάβουν οι σύμβουλοι για το deal Johnson & Johnson και Actelion

Προμήθειες ρεκόρ 100 εκατ. δολ. θα λάβουν οι σύμβουλοι για το deal Johnson & Johnson και Actelion
Το 2016 οι αμοιβές συμβούλων που συνδέονταν με εξαγορές και συγχωνεύσεις παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 2%, για να «περιοριστούν» σε 27 δισ. δολάρια
Γιγαντιαίες αμοιβές περίπου 100 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (94 εκατ. ευρώ) θα εισπράξουν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών συμβούλου στο πλαίσιο της εξαγοράς από την αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson της ελβετικής Actelion έναντι 30 δισ. δολαρίων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά στον φαρμακευτικό κλάδο της Ευρώπης για περισσότερο από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι τυχερές επενδυτικές τράπεζες-σύμβουλοι που θα μοιραστούν την αμοιβή των 100 εκατ. δολαρίων είναι τέσσερις: Οι Lazard και Citi αναμένεται να λάβουν 30-40 εκατ. δολάρια από την πλευρά της Johnson & Johnson, ενώ η Bank of America και η Credit Suisse αναμένεται να εισπράξουν 45-60 εκατ. δολάρια από την Actelion.
Τη μεγαλύτερη αμοιβή αναμένεται να εισπράξει η Lazard ως επικεφαλής σύμβουλος της Johnson & Johnson, με την Bank of America να διαδραματίζει τον αντίστοιχο ρόλο από την πλευρά της Actelion.
Η συγκεκριμένη εξαγορά είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως μέχρι στιγμής το 2017, την οποία ξεπέρασαν μόνον η εξαγορά της Reynolds American από την British American Tobacco (προϊόντα καπνού) έναντι 49,4 δισ. δολαρίων και η μετοχική συγχώνευση 49 δισ. δολαρίων μεταξύ της ιταλικής Luxottica και της γαλλικής Essilor (οπτικά).
Η συμφωνία εξαγοράς της Actelion και οι κολοσσιαίες αμοιβές που παρήγαγε για τις εμπλεκόμενες τράπεζες και εταιρείες συμβούλων, αποδεικνύει πως γι'αυτές, η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, παρά την απορρύθμιση που προκαλεί το Brexit και την αβεβαιότητα που γεννούν το 2017 οι εθνικές εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, ενδεχομένως και στην Ιταλία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, η παγκόσμια δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A) το 2016 υποχώρησε κατά 16% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τις εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να μειώνεται κατά 13% σε αξία στα 756 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.
Αντίστοιχα, το 2016 οι αμοιβές συμβούλων που συνδέονταν με εξαγορές και συγχωνεύσεις παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 2%, για να περιοριστούν σε 27 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης