Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Καμία διευκρίνιση δεν ζητά από την Ιταλία το Eurogroup για τραπεζικές διασώσεις

Dijsselbloem: Καμία διευκρίνιση δεν ζητά από την Ιταλία το Eurogroup για τραπεζικές διασώσεις
Νωρίτερα σήμερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, είχε μια «εποικοδομητική συνάντηση επί τραπεζικών ζητημάτων» με την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager
Καμία διευκρίνιση για τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης των προβληματικών τραπεζών της δεν θα ζητήσουν από την Ιταλία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου 2017, όπως κατέστησε σαφές ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επιχειρώντας να υποβαθμίσει την κριτική που δέχεται η Ιταλία ότι υποσκάπτει τους νέους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κανόνες.
Τη στρατηγική της Ιταλίας να περιορίσει στον υπερθετικό βαθμό τις δυνητικές απώλειες των ομολογιούχων της Monte dei Paschi di Siena «ακροβατώντας» στα όρια των ισχυόντων κανόνων στην Ε.Ε., επικρίνει κυρίως η Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι και πάλι θα χρησιμοποιηθούν χρήματα φορολογουμένων για τη διάσωση ευρωπαϊκών τραπεζών.
Πάντως, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το θέμα της νομιμότητας του ιταλικού σχεδίου διάσωσης των τραπεζών της χώρας περιλαμβανόταν στην προκαταρκτική ατζέντα του σημερινού Eurogroup.
Όμως, τελικά αυτό διαγράφηκε, καθώς υπήρξαν φόβοι ότι θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα δυσκόλευε την πρόοδο προγραμμάτων διάσωσης τραπεζών σε ενδεχόμενη μελλοντική τραπεζική κρίση στην ευρωζώνη.
Όπως διευκρίνισε ο Dijsselbloem, η Ιταλία βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τις τραπεζικές εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη, για να προσθέσει: «Ας περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτών των επαφών».
Υπενθύμιζεται, ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και η ΕΚΤ θα αποτιμήσουν επισήμως το ιταλικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi.
Νωρίτερα σήμερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, είχε μια «εποικοδομητική συνάντηση επί τραπεζικών ζητημάτων» με την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης