Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι άνω του 18% για τη μετοχή της ιαπωνικής Takata, μετά τη διάψευση της επικείμενης χρεοκοπίας

Ράλι άνω του 18% για τη μετοχή της ιαπωνικής Takata, μετά τη διάψευση της επικείμενης χρεοκοπίας
Οι φήμες είχαν προκαλεί σύγχυση στους επενδυτές και πτώση της μετοχής στο ήμισυ της αξίας της


Στο 18,22% και τα 519 γεν (4,56 δολάρια) έκλεισε σήμερα 25 Ιανουαρίου η μετοχή της Takata, μετά τη διάψευση των δημοσιευμάτων από την εταιρεία που έκαναν λόγο για επικείμενη χρεοκοπία.
Οι φήμες, οι οποίες είχαν προκαλεί σύγχυση στους επενδυτές και πτώση της μετοχής (στο ήμισυ της αξίας!) στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, έκαναν λόγο για διαφυγή του ιαπωνικού γίγαντα στα δικαστήρια, προκειμένου να επιδιωχθεί μία χρεοκοπία που θα έβαζε τέλος στα οικονομικά του προβλήματα.
Θυμίζουμε ότι στις 12 Ιανουαρίου 2017 η κατασκευάστρια αερόσακων ασφαλείας συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1 δισ. δολαρίων στο υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α., αποδεχόμενη την ενοχή της στις κατηγορίες απάτης που αντιμετωπίζει στη χώρα.
Η υπόθεση αφορά στον τρόπο με τον οποίο η Takata χειρίστηκε το πρόβλημα των ελαττωματικών αερόσακων που είχε εγκαταστήσει σε αυτοκίνητα, ορισμένοι από τους οποίους την ώρα οδικών ατυχημάτων εκρήγνυνταν όταν φούσκωναν (σε ορισμένες περιπτώσεις εκσφενδονίζοντας και μεταλλικά σωματίδια), με αποτέλεσμα να μην προστατεύουν τους επιβάτες των οχημάτων.
Μέχρι στιγμής, 16 θάνατοι έχουν συνδεθεί άμεσα με τους ελαττωματικούς αερόσακους ασφαλείας της Takata, εκ των οποίων οι 11 στις Η.Π.Α. (σχεδόν αποκλειστικά σε αυτοκίνητα Honda).
Ο συμβιβασμός της εταιρείας με τις αμερικανικές αρχές περιλαμβάνει την καταβολή προστίμου 25 εκατ. δολαρίων για την αποδοχή διάπραξης εγκληματικών ενεργειών, 125 εκατ. δολάρια για την αποζημίωση θυμάτων των αερόσακών της και 850 εκατ. δολάρια για την αποζημίωση 19 αυτοκινητο-βιομηχανιών που υπέστησαν τεράστιο κόστος ανάκλησης των οχημάτων τους προς αντικατάσταση των προβληματικών αερόσακων Takata.
Συνολικά 42 εκατ. οχήματα με 70 εκατ. αερόσακους Takata θα χρειαστεί να ανακληθούν στις Η.Π.Α. για την αντικατάσταση των αερόσακων, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη ανάκληση τη μεγαλύτερη για ζητήματα οδικής ασφάλειας στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης