Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Με τον Trump ως «σύμμαχο», η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει μόνη της

MarketWatch: Με τον Trump ως «σύμμαχο», η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει μόνη της
Εάν ο Trump μπορεί να αποδυναμώσει το δολάριο, ένα ισχυρότερο ευρώ θα διευρύνει τα ρήγματα στην ευρωζώνη
Η νίκη του Donald Trump δεν αλλάζει τα δεδομένα μόνο εντός της Αμερικής αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Κι αυτό γιατί κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, κάθε φορά που η Ευρώπη είχε νομισματικό πρόβλημα, ήταν σχεδόν σίγουρη ότι η κυβέρνηση Barack Obama θα δείξει κάποιο ενδιαφέρον.
Ωστόσο, σύμφωνα με το MarketWatch, επί Donald Trump τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν και η Ευρώπη θα καταλάβει ότι είναι… μόνη της.
Κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες τα μέλη της ευρωζώνης θα έρθουν αντιμέτωπα με ένα δυσάρεστο συνδυασμό.
Οι εκλογές και η άνοδος των λαϊκιστικών και αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων συμπίπτουν με την ένταση λόγω των αιτημάτων της Γερμανίας για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τους αυξημένους γερμανικούς κινδύνους λόγω του συστήματος πληρωμών Target-2 αλλά και τα άλυτα προβλήματα στους αδύναμους κρίκους, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για έξοδος από την ΕΕ και το ενδεχόμενο το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να τα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο όσον αφορά στην οικονομία, θα προσφέρει νέο υλικό για τον εμπρηστικό πολιτικό λόγο.
Στο Βερολίνο υπάρχει έντονη ανησυχία για τα προβλήματα που θα προκύψουν φέτος στην ευρωζώνη, ενώ η προσωπικότητα του Trump ενδεχομένως να αποτελέσει ένα επιζήμιο μίγμα.
Στο δολάριο αναμένονται διακυμάνσεις, που ό,τι κι αν συμβεί, θα υπονομεύσουν τους Ευρωπαίους.
Επισημαίνεται ότι το δολάριο ήταν ισχυρό κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Κι η πορεία αυτή δεν αναμένεται να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.
Μάλιστα, εάν το δολάριο αρχίσει να υποχωρεί, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό.
Ένα αδύναμο ευρώ, σε συνδυασμό με αυξημένο πληθωρισμό και εξαγωγές, είναι η μία πολιτική που θα μπορούσε να ωφελήσει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που προβλήματα χρέους ώστε να επανακτήσουν πολύ μικρό μέρος από το χαμένο έδαφος που έχουν χάσει μετά την οικονομική κρίση του 2009.
Η στροφή προς ένα ισχυρό ευρώ θα ευχαριστήσει την Bundesbank, αλλά θα επιδεινώσει το χάσμα Βορρά-Νότου εντός της ευρωζώνης.
Ειδικά εάν η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ συνεχιστεί, ένα ισχυρότερο ευρώ θα είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα κεφάλαια της ευρωζώνης να διοχετεύονται σε επενδύσεις-ασφαλή καταφύγια στη βόρεια Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης