Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bruegel: Ώρα αποφάσεων για την ΕΕ - Η νίκη του Trump την αναγκάζει να αποφασίσει τι ρόλο θέλει να παίξει

Bruegel: Ώρα αποφάσεων για την ΕΕ - Η νίκη του Trump την αναγκάζει να αποφασίσει τι ρόλο θέλει να παίξει
Η Merkel δέχεται πιέσεις ώστε να επικεντρωθεί στα προβλήματα της χώρας της και όχι της ΕΕ γενικότερα
Η άφιξη του Donald Trump στον Λευκό Οίκο σημαίνει ότι πιθανότατα έχει φτάσει η ώρα των αποφάσεων για την Ευρώπη, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις του διευθυντή του Bruegel Institute που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Το μπαράζ επικριτικών δηλώσεων του νέου προέδρου των ΗΠΑ κατά της ΕΕ, «έφερε» υποσχέσεις περί ενότητας εντός της ηπείρου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel υποσχέθηκε να διατηρήσει την ενότητα μέσα από συνεχή διάλογο με τα άλλα μέλη.
Ο Ολλανδός Mark Rutte ζήτησε να δοθεί έμφαση στην οικονομία, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans προειδοποίησε τους επικριτές να μην υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά του μπλοκ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το τεστ όσον αφορά στην ενότητα της ΕΕ, θα είναι εάν η ανανέωση αυτής της δέσμευσης είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες στη δομή της ΕΕ που έχουν παραλειφθεί τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε η απόφαση του Ηνωμένου Βασίλειου να γυρίσει την πλάτη του στην ΕΕ θα αποτελέσει ένα πρώτο τεστ της ενότητας της ΕΕ, ενώ ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να παίξει κι ο Trump.
«Η επίδραση του Trump είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει γρήγορα, τι είδους Ευρώπης θέλει να είναι» λέει ο Guntram Wolff, διευθυντής του Bruegel Institute, και προσθέτει: «αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι πρέπει να αντιδράσουμε τώρα και υπάρχει πολύ άρνηση».

Η κριτική του Trump

Ο Trump συγκλόνισε την ΕΕ χαρακτηρίζοντας την ως ένα όχημα για τη γερμανική κυριαρχία, ενώ επεσήμανε ότι τον δρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.
Εξάλλου, την Παρασκευή (20/1/2017) ο ίδιος είπε ότι έχει φτάσει η ώρα ώστε πάνω από όλα να μπει η Αμερική όταν συζητάει με άλλα κράτη.
Επίσης χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη.
Σύμφωνα όμως με το Bloomberg, παρά την υπερβολή, υπάρχει ένα στοιχείο αλήθειας στην κριτική του Trump.
Οι πολιτικοί και οι ψηφοφόροι στη νότια Ευρώπη έχουν αντιδράσει λόγω των απαιτήσεων της Γερμανίας και των συμμάχων της κατά τη διάρκεια της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, ενώ οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του μπλοκ έχουν αναγνωρίσει τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Ωστόσο, ενόψει των γερμανικών εκλογών αλλά και αφού η ίδια έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την πολιτική που έχει ακολουθήσει, η Merkel δέχεται έντονες πιέσεις ώστε να επικεντρωθεί στις εγχώριες ανάγκες της και όχι στα προβλήματα της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ασκεί έντονη κριτική στον επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi λόγω της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Καθώς οι τιμές στη Γερμανία ενισχύονται, ο Schaeuble εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προσπάθειες του Draghi να ενισχύσει τον πληθωρισμό σε όλη την ευρωζώνη.
«Μπορεί η μέση να είναι αρκετά συνεκτική έτσι ώστε τα άκρα να μην έχουν τον έλεγχο;» αναρωτήθηκε ο Ray Dalio, ο ιδρυτής των hedge funds Bridgewater Associates.
«Μπορεί οι Mario Draghi και Schaeuble να συνεργαστούν;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.
Με τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα να έχουν αναλάβει την εξουσία σε ορισμένες ανατολικές χώρες, τη συναίνεση για τις ρωσικές κυρώσεις να τίθεται εν αμφιβόλω και τις κυβερνήσεις να αψηφούν τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ όταν τις βολεύει, οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ότι το κέντρο αντιμετωπίζει προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης