Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμη για την ορκωμοσία του Donald Trump η Ουάσινγκτον – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Έτοιμη για την ορκωμοσία του Donald Trump η Ουάσινγκτον – Το αναλυτικό πρόγραμμα
Το πλήθος θα είναι πολύ λιγότερο από τα 2 εκατομμύρια πολιτών που είχαν παρακολουθήσει την πρώτη ορκωμοσία του Barack Obama το 2009…
Στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον έφτασε λίγο μετά τις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Donald Trump, καθώς αύριο 20 Ιανουάριου 2017 θα ορκιστεί ως 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι δράσεις θα διαρκέσουν συνολικά τρεις ημέρες, με περισσότερα από 900.000 άτομα να καταφθάνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα να παρακολουθούν την εκδήλωση ορκωμοσίας του Ρεπουμπλικάνου.
Βέβαια, οι 270.000 εξ' αυτών (μεταξύ αυτών 30 οργανώσεις) είναι διαδηλωτές που τάσσονται κατά των αναφορών και των ενεργειών του κ. Trump σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους, τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, την κατάργηση του δημόσιου προγράμματος Υγείας «Obamacare», το τείχος με το Μεξικό κλπ…
Οι δυνάμεις ασφαλείας θα αποτελούνται από 28.000 άτομα τα οποία θα έχουν παρατάξει για την ασφάλεια του νεοεκλεγέντα Προέδρου κάγκελα, οδοφράγματα και απορριμματοφόρα γεμάτα με άμμο, ενώ θα αποκλείσουν και μια περιοχή έκτασης οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Να σημειωθεί ότι το πλήθος θα είναι πολύ λιγότερο από τα 2 εκατομμύρια πολιτών που είχαν παρακολουθήσει την πρώτη ορκωμοσία του Barack Obama το 2009…
Το πρόγραμμα ξεκίνησε ήδη από σήμερα Πέμπτη, με τις πρώτες συναυλίες στο Μνημείο Lincoln, ενώ μετέπειτα ο κ. Trump δείπνησε με τους Ρεπουμπλικάνους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα:

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

15.30 (ώρα Ελλάδας, 08.30 ώρα Ουάσιγκτον): Ο κ. Trump, ο κ. Pence και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.

16.30: Ο Barack Obama και η σύζυγός του Michel υποδέχονται τον κ. Trump και τη Melania στον Λευκό Οίκο για τσάι.

18.30: Τα δύο ζευγάρια πηγαίνουν μαζί, με την ίδια αυτοκινητοπομπή, στο Καπιτώλιο, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Από τις 16.30 θα ξεκινήσει έξω από το Καπιτώλιο, στη δυτική πρόσοψή του, η τελετή της ορκωμοσίας, με τραγούδια και μουσική.
Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διπλωμάτες και πρώην Πρόεδροι.

18.30: Εναρκτήριες ομιλίες.
Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Mike Pence στα νέα καθήκοντά του από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.

19.00 (ώρα Ελλάδας, 12.00 ακριβώς ώρα Ουάσιγκτον): Ορκίζεται ο κ. Trump από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο Ρεπουμπλικάνος θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Abraham Lincoln και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955.
Κατόπιν θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

19.30: Λήξη της τελετής.
Τηρώντας την παράδοση, οι κκ Trump και Pence θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

21.30: Ο νέος Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

22.00 - 24.00: Οι κκ Trump και Pence διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου

Από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσιγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής.
Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

17.00 - 18.00 (ώρα Ελλάδας): Ο κ. Trump και ο αντιπρόεδρος θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης