Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκθεση Oxfam: Οκτώ άνθρωποι έχουν τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της Γης

tags :
Έκθεση Oxfam: Οκτώ άνθρωποι έχουν τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της Γης
Το χάσμα πλούτου μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ αναφέρει η Oxfam
Την θέση ότι οκτώ άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο διαθέτει το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της Γης διατυπώνει σε έκθεση της η οργάνωση Oxfam, η οποία υπογραμμίζει πως το χάσμα πλούτου μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε ενόψει των εργασιών του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos της Ελβετίας που θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα.
Η Oxfam, η οποία περιγράφει το χάσμα πλούτου ως «αισχρό» υποστηρίζει ότι «εάν τα νέα στοιχεία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα, θα έδειχναν ότι το 2016 εννέα άτομα κατείχαν όσο και τα 3,6 δισεκατομμύρια άτομα που απαρτίζουν το φτωχότερο ήμισυ της ανθρωπότητας, αντί για τα 62 άτομα που υπολογίζονταν τότε».
Όπως αναφέρεται, το 2010, η περιουσία των 43 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου συνολικά αντιστοιχούσε στο φτωχότερο 50%.
«Βλέπουμε την έκφραση δήθεν αγωνίας - και σαφώς η νίκη του Trump και το Brexit δίνουν νέα ώθηση στο θέμα φέτος - αλλά υπάρχει μια έλλειψη συγκεκριμένων εναλλακτικών στο κατεστημένο.
Μπορούμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό με διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσαν να αποβούν κατά πολύ πιo ωφέλιμοι για την πλειοψηφία των ανθρώπων» υπογράμμισε ο Max Lawson, επικεφαλής της πολιτικής στην Oxfam.
Η Oxfam κάλεσε στην έκθεσή της για αυστηρότερες διώξεις όσον αφορά την αποφυγή φορολόγησης, και μια στροφή μακριά από τον καπιταλισμό των μερισμάτων που διαμοιράζει άνισα τις ανταμοιβές του στους ήδη πλούσιους.





Οι οκτώ που κατονόμασε η έκθεση είναι ο Bill Gates, ο ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Inditex Amancio Ortega, ο βετεράνος επενδυτής Warren Buffett, ο επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών του Μεξικού Carlos Slim ο διευθυντής της Amazon Jeff Bezos, ο διευθυντής του Facebook Mark Zuckerberg ο συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Oracle Larry Ellison, και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης