Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: H ομάδα του Νταβός θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν είναι μέρος του προβλήματος

tags :
Bloomberg: H ομάδα του Νταβός θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν είναι μέρος του προβλήματος
Μήπως η αφοσίωση της ελίτ παγκοσμίως στον καπιταλισμό έσπειρε τους σπόρους για την άνοδο του λαϊκισμού;
Το ερώτημα μήπως η αφοσίωση της ελίτ ανά τον κόσμο στον καπιταλισμό έσπειρε τον σπόρο του λαϊκισμού θέτουν οι αρθρογράφοι του Bloomberg, Matthew Campbell και Simon Kennedy, λίγες ημέρες πριν την ετήσια διάσκεψη στο Νταβός (17-20 Ιανουαρίου 2017).
Όπως αναφέρουν, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Kenneth Rogoff, εντοπίζει τη στιγμή που άρχισε να καλλιεργείται η ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο ο Donald Trump να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν οι συμμετέχοντες στο περσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) είχαν πει ότι ο Trump δεν πρόκειται να γίνει πρόεδρος.
«Ένα αστείο που έχω πει σε περίπου 1.000 ανθρώπους από την ημέρα που έφυγα από το Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν ότι η συμβατική σοφία του WEF είναι πάντα λάθος», αναφέρει ο καθηγητής του Χάρβαρντ και προσθέτεις: «ασχέτως από το πόσο απίθανο φαίνεται κάτι, θα γίνει αν το Νταβός υποστηρίζει το αντίθετο».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επαναλαμβανόμενη αποτυχία της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ να προβλέψει τι θα γίνει -συμπεριλαμβανομένου του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος- δεν φαίνεται και πολύ αστεία σε αυτούς που επιστρέφουν φέτος στις ελβετικές Άλπεις.
Έπειτα από ένα έτος γεμάτο πολιτικές αναταράξεις που αναστάτωσαν στις χρηματαγορές και «σκότωσαν» τις καριέρες αρκετών πρώην ισχυρών του Νταβός, η ανησυχία που κυριαρχεί στο φετινό φόρουμ δεν αφορά στο γεγονός ότι συχνά οι προβλέψεις τους είναι λανθασμένες, αλλά στη γενικότερη λανθασμένη άποψη τους για τον κόσμο.
Στις τέσσερις δεκαετίες της ύπαρξης του, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καλλιέργησε ένα κλίμα υπέρ της παγκοσμιοποίησης και των ανοιχτών αγορών.
Στον πυρήνα του βρίσκεται η άποψη ότι τα αγαθά, τα κεφάλαια και οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα, ανεξαρτήτως συνόρων, μια αρχή που μπορεί να φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους μορφωμένους και τους εύπορους, αλλά είναι μάλλον τρομακτική γι' αυτούς που δεν έχουν αυτά τα δύο προνόμια.
Για τους 3.000 που θα συμμετέχουν στο φόρουμ του Νταβός, το τετραήμερο από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου μπορεί να γίνει η στιγμή της αλήθειας.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, οι συμμετέχοντες στο Νταβός θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν το Νταβός έχει γίνει -στην καλύτερη των περιπτώσεων- το πιο ακριβό και πολυτελές σημείο συνάντησης για ανταλλαγή ή -στη χειρότερη περίπτωση- είναι μέρος του προβλήματος.
«Από την αρχή της ύφεσης, ωφελήθηκαν τα ανώτερα εισοδήματα και επλήγησαν οι μεσαίες και οι χαμηλότερες τάξεις», αναφέρει ο Nariman Behravesh, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit και προσθέτει «ο τρόπος θεώρησης του κόσμου από το Νταβός δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει σε ευρεία οικονομική ανάκαμψη».
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι του λαϊκισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση μακροχρόνιων δεσμών και παγκόσμιων ισορροπιών.
Η περίπτωση του Brexit και οι συνέπειες στο εμπόριο, η νίκη του Trump αλλά η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi είναι ενδεικτικές περιπτώσεις.
Την ίδια στιγμή στη Γερμανία, το ακροδεξιό AfD προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την πτώση της δημοτικότητας της Merkel με τη στάση της στο μεταναστευτικό, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι άφησε τη χώρα έρμαιο στα χέρια τρομοκρατών.
Σχεδόν το 1/3 των επενδυτών ομολόγων που ρωτήθηκαν σε έρευνα της Bank of America Merrill Lynch τον περασμένο μήνα, θεωρούν ως τη Νο1 απειλή την άνοδο του λαϊκισμού.
Εν τω μεταξύ, οι βετεράνοι του Νταβός προσπαθούν να αναπτύξουν έναν παγκόσμιο καπιταλισμό πιο συντονισμένο με τις διεθνείς τάσεις.
Όπως εξάλλου είχε δηλώσει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde στις αρχές Δεκεμβρίου, επιθυμεί «μια μετακίνηση προς έναν καπιταλισμό με ένα διαφορετικό πρόσωπο που δεν θα αφήνει ανθρώπους αποκλεισμένους».
Και ο αντιπρόεδρος της BlackRock, Philipp Hildebrand, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι είναι σημαντικό «να υπάρξει μια επανατοποθέτηση για να φανεί ότι το Νταβός μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος των άνισων ευκαιριών».
Και το ίδιο άρθρο καταλήγει ως εξής: «Συμπέρασμα: Οι αντιλήψεις που εξέθρεψε το Νταβός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επί τέσσερις δεκαετίες είναι -στην καλύτερη περίπτωση- λανθασμένες και -στη χειρότερη- νεκρές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης