Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο Schaeuble αλλάζει γραμμή; - Γιατί μιλάει για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Bloomberg: Ο Schaeuble αλλάζει γραμμή; - Γιατί μιλάει για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα συνέδεσε ενδεχόμενη απομάκρυνση του ΔΝΤ με ένα νέο μνημόνιο
Τη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung σχολιάζει το Bloomberg επισημαίνοντας ότι ο Wolfgang Schaeuble έθεσε την προοπτική της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος ακριβώς τη στιγμή που η Γερμανία οδεύει προς τις εκλογές.
Ο κ. Schaeuble επεσήμανε ότι ο ίδιος θα πρέπει να ζητήσει από τους βουλευτές να εγκρίνουν ένα νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποσυρθεί.
«Μια λύση εντός τους ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος» θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική εάν το ΔΝΤ «αποφασίσει για κάποιο λόγο να σταματήσει να συμμετέχει» επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Αυτό θα απαιτούσε ένα πρόγραμμα διάσωσης με την Ελλάδα, και «οι Ευρωπαίου θα πρέπει να επιβάλλουν πιο αποτελεσματικά όσα συμφωνήθηκαν».
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα σχόλια σηματοδοτούν μια απόκλιση από τη θέση της Γερμανίας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η Γερμανία να συνεχίζει να υποστηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ήταν σε διαμάχη με το ΔΝΤ σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η δεύτερη αξιολόγηση έχει καθυστερήσει σχεδόν ένα έτος λόγω των διαφωνιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών σχετικά με τα μέτρα λιτότητας, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας.
Ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνταχθεί με την Κομισιόν κατά των απαιτήσεων του ΔΝΤ για μεγαλύτερες μειώσεις των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, ο Schaeuble προειδοποίησε ότι ένα πιθανό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τη ευρωζώνη δεν θα είναι ένας περίπατος στο πάρκο.
«Αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός της Merkel έχει υποστηρίξει με συνέπεια τα προγράμματα διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης μετά το 2010, το να προκαλέσει -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- ψηφοφορία για τη Ελλάδα, στην Bundestag, ή στην Κάτω Βουλή, θα ήταν μια πολιτική απόσπαση της προσοχής» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
Επισημαίνεται ότι η Merkel αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής.

Η στάση της Γερμανίας

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Juerg Weissgerber δήλωσε την Παρασκευή (13/1/2017) ότι η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ να «παραμείνει στο πλοίο».
Κάθε απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετέχει, θα απαιτήσει ένα νέο πρόγραμμα και παρέμβαση της Bundestag, Weissgerber δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Χθες (12/1/2017) το bankingnews.gr μετέδιδε:

Προειδοποιεί ο Schaeuble: Αν δε συμμετάσχει το ΔΝΤ πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα θα υπάρξει νέο σχέδιο διάσωσης - Όχι στο χρέος

Νέες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, που θα οδηγήσουν σε νέο σχέδιο, και νέες εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια θα είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Την προειδοποίηση αυτή διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και η οποία θα μεταδοθεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου του 2017.
Ειδικότερα, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Γερμανός υπουργός κατέστησε σαφές πως αν το ΔΝΤ δε συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, θα πρέπει να βρεθεί λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM).
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο, προειδοποίησε ο Schaeuble.
Ο ίδιος φέρεται να επανέλαβε πως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι ελάφρυνση του χρέους, εμμένοντας στην άποψη πως το μείζον ζήτημα της χώρας είναι η ανταγωνιστικότητα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Schaeuble «δεν κρατήθηκε» να ασκήσει κριτική και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία τερματισμού της ποσοτικής χαλάρωσης.
«Η ΕΚΤ θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης», ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής εντός του 2017».
Πάντως, αν και δήλωσε πως δεν είναι οπαδός της πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ, παραδέχτηκε πως η τράπεζα έχει λάβει μια εντολή και οι προσπάθειές της είναι αξιοσημείωτες.
Τέλος, ο Schaeuble επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι «εφικτό» αλλά και «απαραίτητο» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αδυναμίες άλλων χωρών και όχι της Γερμανίας είναι που εμποδίζουν την αναπτυξιακή πολιτική στην Ευρωζώνη.
Για να μπορέσει η Γερμανία να ταχθεί υπέρ της αναπτυξιακής πολιτικής - για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών προνομίων - είναι ζωτικής σημασίας η Ιταλία και οι υπόλοιπες χώρες να εφαρμόσουν τους κοινούς κανόνες, υποστήριξε ο Γερμανός αξιωματούχος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης